"Nasilno ujedinjenje"

Kim Džong Un o ''oslobađanju'' Južne Koreje

  • 08.10.2024. 12:35

Sjevernokorejski lider isključio je mogućnost da njegova zemlja napadne Južnu Koreju i dodao da je koegzistencija dvije države na Korejskom poluostrvu u njihovom interesu.

"Iskreno, nemamo namjeru da napadnemo Republiku Koreju", rekao je lider Demokratske Narodne Republike Koreje Kim Džong Un u govoru na Univerzitetu nacionalne odbrane u Pjongjangu, prenosi RT.

Kim je podsjetio da se u prošlosti mnogo pričalo "o oslobađanju Juga i o nasilnom ujedinjenju, ali na to sada ne zanima".

Politika dvije države na Korejskom poluostrvu čini Sjevernu Koreju manje zainteresovan za "poslove" Južne, dodao je on.

Kim je, međutim, kritikovao nedostatak uvida u političku komandu u Seulu i, posebno, njenu saradnju sa svojim "gospodarima" u Vašingtonu u razmještanju podmornica i aviona koji nose nuklearno oružje.

Pošto je DNRK nuklearna zemlja, naoružana strateškim nuklearnim arsenalom, način da Republika Koreja "živi bezbjedno" je da osigura da Pjongjang ne pribjegne vojnoj sili, upozorio je Kim.

U međuvremenu, dodao je on, južnokorejski predsjednik Jun Suk-jeol, umjesto da spriječi izbijanje rata, "potpuno je uronjen u slijepu vjeru u moć svog gospodara" i radije pozajmljuje nuklearno oružje iz SAD.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Aviondžije (R)

    ''Serija: Aviondžije (R)

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?