Grčka

Izbio veliki požar: Vatra stigla do kuća nestalo vode, angažovani avioni i helikopteri

  • 11.07.2024. 22:11

Danima gore šume na području Korintije na Peloponezu, požar je izbio u četvrtaka popodne i od tada vatrogasci se bore sa vatrenom stihijom.

Vatra je stigla do kuća u naselju Kuci u opštini Nemea, a vatrogasci i volonteri bore da zaštite imovinu građana, javlja grčki portal newsbreak.gr.

Na terenu su i cisterne i avioni za gašenje požara. U borbi sa požarom učestvuje 140 vatrogasaca sa 45 vozila, šest pješadijskih jedinica, 11 aviona i pet helikoptera. Stanovništvu je upućena poruka putem broja 112 kojom se pozivaju da ostanu u pripravnosti i slijede uputstva vlasti.


Konkretno, poruka glasi: “Šumski požar u širem području Stimagka Korintije. Ostanite u pripravnosti, slijedite uputstva vlasti!”Vjetar koji snažno duva otežava gašenje požara, a gradonačelnik je objavio da su ostali i bez vode. U izjavi, gradonačelnik Velo-Vohasa, Tanasis Manavis, očajnički je naveo je da u tom području nema vode.

– Stimagka gori! Nedostatak vode svuda u opštini Velo-Vohas, a svi nadležni ćute! Mora se naći rješenje. Ne može opština da gori, a da nema ni kapi vode – rekao je on za KorinthosTV.

– Izbjegli smo katastrofu u posljednjem trenutku sa cisternama koje smo dovukli iz susjednih opština. Uložili smo ogroman napor sa volonterima – rekao je on.


– Glavni front požara je u jednoj jaruzi prema području Nemeje, koji se pojavio u području Stimagka, opštine Velo-Vohas, Korintija – rekao je za Atinsko-makedonsku novinsku agenciju zamjenik prefekta Korintije, Anastasios Giolis. Dodao je da “u ovom trenutku ljudski životi i domovi nisu ugroženi, ali vjetrovi koji duvaju u tom području su snažni i stalno mijenjaju pravac.

”Takođe, Anastasios Giolis je naveo da je “mobilizacija vatrogasnih snaga velika, sa mnogo vazdušnih sredstava i kopnenih snaga”, dodajući da “regija Peloponeza pomaže rad vatrogasnih snaga sa cisternama i građevinskom opremom.”


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: