Rastu tenzije

Iran raspoređuje mornaricu u Crvenom moru, razarač na važnom plovnom putu

  • 02.01.2024. 12:55

Iranski razarač "Alborz" prešao je moreuz Bab-el-Mandeb i ušao u Crveno more, javile su državne novinske agencije IRNA i Tasnim. Raspoređivanje je uslijedilo nakon sukoba američkih ratnih brodova i jemenskih Huta na ovom plovnom putu u proteklog vikenda.

"Alborz" se, sa još nekoliko pratećih plovila, pridružio iranskom izviđačkom brodu "Bušehr", koji, prema tvrdnjama Amerikanaca, pruža ključnu logističku podršku napadima iz Jemena.

U Crvenom moru napadnut brod, mornarica SAD oborila dvije rakete

U Crvenom moru napadnut brod, mornarica SAD oborila dvije rakete

Šiitska grupa povezana sa Iranom kontroliše velike dijelove Jemena, uključujući glavni grad Sanu i luku Еl Hudejda, otkako je izbio unutrašnji sukob 2014. U novembru su Huti počeli da napadaju trgovačke brodove, za koje vjeruju da su u vlasništvu Izraela ili da idu ka Izraelu, koji prolaze kroz Crveno more. Militanti tvrde da djeluju solidarno sa Hamasom u Gazi.

Prema izvještaju IRNA, razarač "Alborz" je raspoređen na važni plovni put, koji čini oko 12 odsto ukupne globalne trgovine, zbog "pojačavanja tenzija".

U subotu uveče i u nedjelju ujutro, američki razarači "Ajzenhauer" i "Grejvli" odgovorili su na dva uzastopna poziva u pomoć danskog teretnjaka. U drugom susretu nekoliko američkih helikoptera otvorilo je vatru na četiri mala čamca kojima su upravljali Huti, uništivši tri, prenosi RT Balkan.

Ključa u Crvenom moru: Pogođen norveški brod!

Ključa u Crvenom moru: Pogođen norveški brod!

Portparol Huta, Jahja Sari, potvrdio je incident, otkrivajući da je deset militanata grupe ubijeno ili nestalo.

Pentagon je procijenio da su Huti od 19. novembra napali ili zaplenili 23 trgovačka broda u Crvenom moru.

Američka mornarica, zajedno sa ratnim brodovima iz devet drugih zemalja, patrolira ovim plovnim putem od 19. decembra kako bi odvratili Hute od daljih napada. Huti su ovu neformalnu koaliciju osudili kao "sastavni dio agresije na palestinski narod, Gazu i arapske i islamske zemlje".

Pratite nas i putem Vibera