Posjeduje nevjerovatnu snagu

Huti prikazali sopstvenu hipersoničnu raketu: Objavili i snimak leta!

  • 27.06.2024. 16:32

Huti (Ansar Alah) su 26. juna predstavili novu balističku raketu koja je korišćena dva dana ranije za gađanje trgovačkog broda "MSC Sarah V" koji je nosio liberijsku zastavu, a koji je navodno povezan sa Izraelom u Arapskom moru.

Brigadni general Jahja Sarea, vojni portparol grupe, rekao je u kratkom saopštenju da je projektil, nazvan Hatem-2, „hipersonična raketa domaće izrade koja posjeduje naprednu tehnologiju, precizna je u pogađanju i dostiže velike domete“.

Dramatično upozorenje Medvedeva: Svijet je došao do tačke poslije koje nema povratka

Dramatično upozorenje Medvedeva: Svijet je došao do tačke poslije koje nema povratka

Video snimak koji su objavili Huti pokazuje lansiranje projektila. Tekst snimka tvrdi da se radi o raketi na čvrsto gorivo sa inteligentnim sistemom kontrole i da postoji više generacija projektila sa različitim efektivnim dometima.

Napad na "MSC Sarah V" potvrdio je odred Britanske pomorske trgovine, odred Kraljevske mornarice, koji je saopštio da je brod napadnut 24. juna, ali da je njegova posada bezbjedna nakon eksplozije u blizini trupa.

Lokacija napada ukazuje da je to jedan od najdaljih protivbrodskih udara koje su Huti izveli do sada.

Hipersonične rakete putuju i manevrišu najmanje pet puta brže od brzine zvuka (5 Maha) na malim visinama u atmosferi, što ih čini izuzetno teškim za praćenje i presretanje.

Čini se da projektil koji su Huti otkrili podsjeća na iransku proizvodnju Fatah-1, za koju Teheran tvrdi da može da putuje efikasnom brzinom do 15 maha, ili 15 puta većom od brzine zvuka. Raketa ima domet od 1.400 kilometara.

Iz Španije stiže udarna vijest o KiM: Glasanje je završeno!

Iz Španije stiže udarna vijest o KiM: Glasanje je završeno!

Hipersonične rakete se obično definišu ne samo sposobnošću da dostignu brzine veće od 5 maha, već i sposobnošću da se te brzine održe kroz značajne manevre u atmosferi tokom leta.

Iako iranski projektil Fatah može odgovarati ovom opisu, on je sam u svojoj klasi u pogledu načina na koji to postiže, prenosi Kurir.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?