Zastrašujuće

Hamas objavio snimak napada na izraelsku vojsku?

  • Izvor: Agencije
  • 03.11.2023. 10:30

Zastrašujući snimak eksplozije bombe koja je ispuštena iz drona sugeriše da Hamas usvaja taktiku koja se naširoko koristi u ratu u Ukrajini.

Naime, na snimku koji se pojavio na društvenim mrežama može se vidjeti kako dron leti visoko iznad četvrti Beit Hanoun na opustošenom sjeveru Gaze nakon ponovljenih izraelskih vazdušnih napada. Snimak snimljen sa same bespilotne letjelice pokazuje kako dron prebacuje fokus da bi pronašao i usmjerio se na svoju metu te potom ispušta bombu.

Do eksplozije dolazi svega nekoliko metara od grupe izraelskih vojnika koji se odmaraju. Većina vojnika skoči na noge i razbježi se, a čini se da su neki od njih ostali da leže, ali njihova sudbina nije poznata.

Banjalučki ”žestoki momci” uhapšeni zbog prijetnji sugrađaninu

Banjalučki ”žestoki momci” uhapšeni zbog prijetnji sugrađaninu

Snimak koji je Hamasovo vojno krilo objavilo na društvenim mrežama nije bilo moguće nezavisno provjeriti, ali ukazuje na usvajanje taktike terorističke grupe koja je naširoko viđena u ratu u Ukrajini, gdje je korištenje prilagođenih komercijalnih dronova za napad na neprijatelja postalo rutina.

Hamas je ovu strategiju prvi put primijenio s razarajućim učinkom 7. oktobra, kada je pokrenuo svoj iznenadni napad na Izrael prvo upotrijebivši prilagođene komercijalne bespilotne letjelice kvadrokoptere za ispuštanje eksploziva kojim su onesposobljeni nadzorni tornjevi duž granične ograde s Pojasom Gaze.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: