Pariz

Francuski poljoprivrednici: Nastavak protesta ako vlada ne ispuni zahtjeve

  • Izvor: SRNA
  • 23.01.2024. 13:06

Francuski sindikati poljoprivrednika saopštili su da će se protesti farmera nastaviti ako se njihovi zahtjevi ne ispune, javlja AFP.

Sindikati zahtijevaju konkretne mjere Vlade u vezi sa njihovim pritužbama, uključujući prekomjerne finansijske troškove i ekološke propise kao i nedovoljnu cijenu za njihove proizvode.

Lider sindikata FNSЕA Arno Ruso rekao je nakon sinoćnjeg sastanka sa premijerom Francuske Gabrijelom Atalom da će tokom cijele sedmice biti organizovani protesti, dok god bude trebalo, ukoliko Vlada ne preduzme konkretne mjere.

On je upozorio da će protesti uticati na svaki dio Francuske.


"U BiH je neophodno vratiti demokratiju i osloboditi je ropstva od OHR-a"

"Tenzije su sve jače, zbog čega su nam potrebne konkretne mjere", naveo je on.

Sastanak sa Atalom uslijedio je nakon što je francuski ministar poljoprivrede saopštio da je ponovo odgođena dugo čekana reforma u tom sektoru što je pogoršalo situaciju.

Lider sindikata Mladih poljoprivrednika Arno Gajo, koji je takođe bio na sastanku sa Atalom, izjavio je za televiziju "Frans dva" da bi ovo mogao da bude početak masovne akcije farmera ako odgovor Vlade ne bude zadovoljavajući.

Pored finansijskih troškova i pravila zaštite životne sredine, poljoprivrednici su takođe ljuti zbog progresivnog povećanja poreza na nedrumski dizel koji je od suštinskog značaja za njihov rad.


Ambasada Rusije: Štetan korak Lagumdžije za prijateljske odnose BiH i Rusije

Ambasada Rusije: Štetan korak Lagumdžije za prijateljske odnose BiH i Rusije

Lorens Marandola, portparol "Konfederacije farmera", trećeg po veličini sindikata poljoprivrednika u Francuskoj, rekla je agenciji AFP da je osnovni problem cijena, odnosno nedovoljni prihodi za farmere zbog niskih cijena proizvoda.

"Cijena proizvoda je za nas u stvari glavni momenat krize", istakla je ona.

Pratite nas i putem Vibera