Saopštenje

Еvropol koordinisao operaciju fokusiranu na veb stranice kojima upravljaju teroristi

  • Izvor: ATV
  • 14.06.2024. 16:10

Еvropol danas objavljuje rezultate jednogodišnje istrage čiji su cilj bile veb stranice kojima upravljaju teroristi i čija je kulminacija ove sedmice bila fokusirana na obaranje tih stranica.

Deset zemalja je udružilo snage sa Еvropolom u zajedničkoj akciji s ciljem prekidanja propagandnih aktivnosti na internetu koje su sprovodile terorističke organizacije čiji su motivi bili vjerski i politički širom ideološkog spektra. 

Ovaj zajednički poduhvat, poznatiji kao operacija HOPPER II, imala je za cilj sredstva ključna za onlajn širenje terorističke propagande, uključujući i sredstva koja koriste tzv. Islamska država, Al Kaida i grupe koje sa njima sarađuju, te organizacija Hayat Tahrir al-Sham. Poseban cilj operacije bile su veb stranice kojima upravljaju teroristi u svrhu širenja terorističke propagande, da bi se tako ograničile mogućnosti terorističkih organizacija da regrutuju, radikalizuju i mobilišu regrute preko interneta. 

Zemljotres u Crnoj Gori, osjetio se i u Hercegovini

Zemljotres u Crnoj Gori, osjetio se i u Hercegovini

Ove sedmice, Еvropol je uputio preporuku prema pružaocima usluga hostinga da uklone 13 veb stranica koje šire terorističku propagandu. Ovaj korak uslijedio je nakon zapljene četiri servera u Rumuniji, Ukrajini i na Islandu u toku istrage te uklanjanja povezanih veb stranica. 

Postoji mogućnost da će se pojaviti kopije domena uklonjenih stranica kojima bi upravljali su teroristi, nasilni ekstremisti i oni koji ih podržavaju.

Ovom operacijom koordiniše Istražna internet jedinica EU u okviru Еvropolovog evropskog Centra za borbu protiv terorizma. U operaciji učestvuju organi za sprovođenje zakona iz Albanije, BiH, Danske, Njemačke, Islanda, Moldavije, Rumunije, Republike Slovačke, Ukrajine i Ujedinjenog Kraljevstva. 

Operacija HOPPER II se odvijala paralelno sa operacijom ALMUASASA, koju je sprovodila španska policija uz podršku Еvropola, a čiji je cilj bio intenziviranje prekida propagande širom terorističkog ideološkog spektra. 

Odgovor na prijetnje koje predstavljaju veb stranice kojima upravljaju teroristi

Ova operacija predstavlja ključni dio tekućih aktivnosti ЕU IRU u borbi protiv veb stranica kojima upravljaju teroristi i nasilni ekstremisti, a koje služe kao ključne platforme za širenje nasilnih ideologija. 

Ove stranice omogućavaju terorističkim organizacijama i nasilnim ekstremistima da zaobiđu poboljšano upravljanje i napore za uklanjanje sa glavnih pružalaca internet usluga, te na taj način obezbijede uporan opstanak u internet prostoru.

Pomenute stranice se ne koriste samo za širenje propagande i podsticanje na nasilje, nego i za regrutovanje novih članova, prikupljanje sredstava i koordinisanje napada. Sadržaji ovih stranica često uključuju uputstva za pravljenje eksploziva kao i materijale za radikalizaciju i mobilizaciju pojedinaca. 

Bahati bogataš maltretirao zvijezdu Еvrovizije: Jurio je na bini, otimao mikrofon

Bahati bogataš maltretirao zvijezdu Еvrovizije: Jurio je na bini, otimao mikrofon

Identifikacija, označavanje, istraživanje i ukidanje ovih veb stranica postala je glavna aktivnost ЕU IRU kroz tehničko rješenje koje je razvio Еvropol – ЕU platforma za nelegalni sadržaj na internetu (PERCI).

Jedinstveni sistem za omogućavanje preporuka i naređenja za uklanjanje

Na zahtjev Еvropske komisije, Еvropol je razvio tehničko rješenje koje omogućava sprovođenje Regulative o terorističkim sadržajima na internetu (TCO Regulation - (EU) 2021/784), koju su usvojile države članice. 

Ova Regulativa, koja je stupila na snagu u junu 2022. godine, omogućila je pravni okvir prema kojem su pružaoci usluge hostinga obavezni da uklone terorističke sadržaje u roku od sat vremena od zaprimanja naređenja o uklanjanju od odgovarajućeg organa neke od zemalja članica. Regulativa se primjenjuje na sve pružaoce usluge hostinga koji djeluju u ЕU, uključujući i pružaoce usluga hostinga za društvene medije, te usluge dijeljenja snimaka, slika i zvučnih zapisa. 

Ćoso optužen za prikrivanje luksuznog ”mercedesa”, vrijednog 409.000 KM

Ćoso optužen za prikrivanje luksuznog ”mercedesa”, vrijednog 409.000 KM

Еvropol omogućava jedinstveni sistem koji povezuje sve države članice ЕU sa pružaocima usluge hostinga. Poznata kao PERCI, ovom platformom upravlja ЕU IRU, te se koristi za izdavanje i prenos naređenja za uklanjanje. 

U okviru operacije HOPPER II, PERCI je imao ključnu ulogu u centralizaciji i koordinisanju prenosa preporuka prema pružaocima usluge hostinga, te je na taj način omogućio usklađivanje istražnih prioriteta. 

Sljedeći organi su učestvovali u operaciji HOPPER II:

- Albanija: Državna policija (Policia e Shtetit)

- Bosna i Hercegovina: Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske

- Danska: Bezbjednosna i obavještajna služba Danske (Politiets Efterretningstjeneste)

- Njemačka: Federalna kancelarija kriminalističe policije (Bundeskriminalamt)

- Island: Državni povjerenik islandske policije i Policija Grada Rejkjavika

- Moldavija: Državni inspektorat za istrage i Služba za informacionu bezbjednost Moldavije 

- Rumunije: Obavještajna služba Rumunije (Serviciul Roman de Informatii)

- Republika Slovačka: Jedinica za borbu protiv terorizma

- Ukrajina: Bezbjednosna služba Ukrajine (Služba bezpeki Ukraїni)

- Ujedinjeno Kraljevstvo: Služba policije za borbu protiv terorizma

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: