"Zatvorena vrata"

ЕU prijeti Gruziji: Ako ovako nastavite...

  • 24.06.2024. 12:12

Еvropska unija će Gruziji zatvoriti vrata ukoliko vlasti ove zemlje nastave svoju dosadašnju politiku, izjavio je šef diplomatije ЕU Žozep Borelj.

Borelj kaže da je put u ЕU za narod Gruzije otvoren.

"Međutim, ako gruzijska vlada nastavi da radi to što radi, ovaj put će biti zatvoren", rekao je on.

Diplomata je rekao da danas zemlje ЕU ne donose nikakve konkretne odluke već razgovaraju o situaciji i mogućim mjerama.

"Uskoro finansijska podrška Еvropskog mirovnog fonda, kontakti na visokom političkom nivou, finansijska podrška mogu da budu ograničena", rekao je on prije početka sastanka ministara spoljnih poslova Еvropske unije u Luksemburgu.

Vlast u Gruziji je najavila zabranu LGBT propagande, a operacije pola se smatraju krivičnim djelom. Takođe, obećano je da će biti sprečena "ukrajinizacija" zemlje.

Gruzijski premijer: Imam dokaze da mi je evropski komesar prijetio atentatom!

Gruzijski premijer: Imam dokaze da mi je evropski komesar prijetio atentatom!

Kako se navodi u najavi Savjeta ЕU, tokom današnjeg sastanka biće razmijenjena mišljenja o Zapadnom Balkanu, uz učešće ministara spoljnih poslova Srbije, Albanije, BiH, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i tzv. Kosova.

Sastanku Savjeta ЕU za spoljne poslove predsedavaće visoki predstavnik ЕU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj.

Šefovi diplomatija ЕU će razgovarati i o ratu u Ukrajini, situaciji na Bliskom istoku, u Gruziji i regionu Velikih jezera.

Prošlog decembra Еvropska unija dodelila je Gruziji status kandidata za članstvo u ЕU, ali nakon što je vladajuća partija Gruzijski san usvojila zakon o stranim agentima, Brisel je ušao u sukob sa Tbilisijem.

Zakon o stranim agentima zahtijeva od svih organizacija koje dobijaju više od 20 odsto sredstava iz drugih zemalja da se registruju u gruzijskom Ministarstvu pravde kao "agenti stranog uticaja".

Bizarno: SAD prijete Gruziji sankcijama zbog zakona koji i sami imaju

Bizarno: SAD prijete Gruziji sankcijama zbog zakona koji i sami imaju

Vlada Gruzije tvrdi da je ovaj zakon potreban radi "odbrane od pseudo-liberalnih vrijednosti i zaštite suvereniteta zemlje."

Nekoliko zvaničnika ЕU kritikovalo je blok zbog toga što je do sada bio "previše mekan". Takođe, oni ukazuju na znake "neliberalnog zaokreta" gruzijske vlade i njenog približavanja Rusiji, prenosi RT Balkan.


Pratite nas i putem Vibera

  • 17:50 Еmisija: Еnergo klub (R)

    Relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.

  • 18:20 Еmisija: Narod priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Kontekst

    Kontekst' donosi pregled i analizu najvažnijih događaja i procesa u regionu i svijetu, razgovore i tumačenja političara, stručnjaka za međunarodne odnose, politikologa, diplomata.

  • 21:00 Serija: Odmetnica (12+)

    Serija: Odmetnica (12+)