Tragedija

Dvije osobe poginule u poplavama u Austriji

  • Izvor: Agencije
  • 16.09.2024. 11:23

Policija u Donjoj Austriji izvještava o još dva smrtna slučaja.

Dvije pronađene osobe su iz Hebersdorfa u okrugu Korneuburg i Untermarkersdorfa u okrugu St. Pelten u Donjoj Austriji. Obje osobe su bile blokirane u svojim kućama zbog navale vodenih bujica, javlja Austrijski javni emiter ORF. 

U Beču se situacija blago popravlja, jer su većina vodostaja ili ostala na istom nivou, ili su počela blago da opadaju. Jedini izuzetak je, kako ističu, nasipna područja uz Dunav, koji su ponovo unutar predviđenih kapaciteta. Naime, kako su objasnile lokalne vlasti, došlo je do planskog otpuštanja dijela vode nazad u Dunav. 

"To znači da će rijeka u Beču nastaviti da teče izvan korita, ali će se istovremeno ponovo stvoriti kapacitet za skladištenje u basenima u Auhofu", objasnio je lokalni zvaničnik, prenosi ORF.

Lokalni vremenski prognozeri ističu da će kiša nastavljati da pada, što znači da se i dalje ne može sa sigurnošću tvrditi kako će se situacija odvijati narednih nekoliko dana.  Na visinskim područjima opada visina snježnog pokrivača, a u dijelu Austrije i dalje su registrovana olujna nevremena.

U Velsu u Gornjoj Austriji, vatrogasci su jučer tokom operacije poplava pronašli veliki broj novčanica. Neke od novčanica od 200 i 500 eura bile su potpuno natopljene vodom, a prema navodima policije, radi se o falsifikovanom novcu.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: