Napeto u Americi

Dva puta za osam mjeseci: Ko hoće da ubije Ilona Maska?

  • Izvor: RT Balkan
  • 16.07.2024. 18:08

Ubrzo nakon što je Donald Tramp za dlaku izbjegao da bude ubijen na predizbornom skupu u Batleru, savezna država Pensilvanija, na društvenim mrežama pojavila su se upozorenja da bi sljedeći mogao biti – Ilon Mask.

Jedno upozorenje uputio je influenser i Trampov pristalica Jan Majls Čong, koji je na Iksu Masku poručio: "Molim vas, utrostručite svoje obezbjeđenje. Ako mogu da dođu po Trampa, doći će i po vas."

Tajna služba mora da odgovora na neki pitanja: Kako je atentator prišao na 130 metara od Trampa

Tajna služba mora da odgovora na neki pitanja: Kako je atentator prišao na 130 metara od Trampa

Na to je Mask odgovorio tako što je objelodanio da je pokušaja da mu se oduzme život u posljednje vrijeme već bilo.

"Opasna vremena su pred nama. Dvije osobe (u zasebnim prilikama) su već pokušale da me ubiju u proteklih osam mjeseci. Oni su uhapšeni sa oružjem na oko 20 minuta vožnje od štaba 'Tesle' u Teksasu", otkrio je milijarder.

Drugo upozorenje milijarderu, koji je prvi put otvoreno podržao Trampa nakon atentata, došlo je sa bloga "Houl Mars katalog", posvećenog bezbjednosti i tehnologiji, gdje je poručeno Masku da "pojača" svoje obezbjeđenje.

"Možda je vrijeme da napravim taj leteći metalni oklop", odgovorio je Mask.

Šta je napadač na Trampa radio dva dana prije atentata

Šta je napadač na Trampa radio dva dana prije atentata

"Oklop" se odnosi na Maskovu inicijativu iz 2021. da sagradi mehanički oklop po ugledu na superheroja Ajronmena s inženjerom i pronalazačem Dilanom Lengom Еdminstonom, koji je čak sastavio i prototip. Inače, iako se lik čuvenog "Marvelovog" strip junaka prvi put pojavio skoro deceniju prije rođenja 53-godišnjeg Maska, scenarista filma "Ajronmen" iz 2008. godine, Mark Fergus, zasnovao je svoju verziju lika kog tumači Robert Dauni Džunior na upravo tehnološkom milijarderu.

Kao i republikanski kandidat za predstojeće američke izbore, Ilon Mask je pokazao sklonost ka "talasanju" u inat zapadnom establišmentu. Najskoriji primer predstavlja njegova tvrdnja da je Еvropska komisija Iksu ponudila "ilegalni dil" da ta društvena mreža tajno cenzuriše sadržaj, i da je Mask, za razliku od svojih kolega koji poseduju druge društvene mreže, navodni predlog odbio.

Pored sklonosti da često i bez rezerve dovodi u pitanje i/ili osporava tvrdnje demokratskih političara i prodemokratskih medija kada je u pitanju Donald Tramp, Mask je takođe odgovoran za objavljivanje tzv. Tviter fajlova po kupovini te društvene mreže.

Teorija čuvenog snajperiste o napadu na Trampa: Kako je to moguće

Teorija čuvenog snajperiste o napadu na Trampa: Kako je to moguće

Podsjetimo, tzv. Tviter fajlovi su ukazali na spregu američkih službi i društvenih mreža, odnosno da je  ta platforma radila ruku pod ruku sa nekoliko agencija američke vlade i politički motivisanih NVO dejstvovala u okviru onoga što su mnogi komentatori opisali kao "cenzurno-industrijski kompleks".

Takođe, nezavisnom novinaru Matu Taibiju, koji je objavljivao dotične dokumente, zaprijećeno je krivičnim gonjenjem samo zato što savjesno obavlja svoj posao.

Među onima kojima se Mask zamjerio je i kompanija "Blekrok", koja je bila među velikim vlasnicima dionica "Tvitera" prije nego što ga je Mask otkupio, ali i koju je optužio 2018. godine da podstiče investitore koji se "klade" na pad cijena dionica na berzi (šortselere).

Javni linč Donalda Trampa prije pokušaja ubistva

Javni linč Donalda Trampa prije pokušaja ubistva

Iako je takvo pitanje možda suvišno u američkom društvu koje sve više pokazuje sklonost da probleme riješava mecima a ne riječima, nije jasno da li je sve ovo dovoljno da bi neko pokušao da ubije Ilona Maska nakon pokušaja da se Trampu oduzme život, niti ko bi na tako nešto bio spreman.

U međuvremenu, možda ne bi bilo zgoreg da Mask ipak napravi taj mehanički oklop – ako ništa drugo, izgledaće kul, piše RT Balkan.


Pratite nas i putem Vibera

  • 20:00 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 20:50 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:20 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: Crna Guja (12+)

    ''Serija: Crna Guja (12+)

  • 23:05 Serija: 1993 (16+)

    ''Serija: 1993 (16+)