Virdžinija

Dječak upucao učiteljicu, osuđena majka

  • Izvor: Indeks
  • 16.12.2023. 09:15

Majka 6-godišnjeg dječaka koji je upucao svoju učiteljicu u Virdžiniji osuđena je na dvije godine zatvora zbog krivičnog djela zanemarivanja djeteta.

Kazna koju je Deji Tejlor izrekao sudija Okružnog suda Kristofer Papile bila je puno stroža od maksimalne šestomjesečne kazne koju su tužioci preporučili u sklopu nagodbe o priznanju krivnje.

Dvadesetšestogodišnja Tejlor priznala je krivicu po jednoj tački optužnice za zanemarivanje.

Kao dio sporazuma o priznanju krivnje, tužioci su pristali odustati od optužbe za nesavjesno skladištenje vatrenog oružja.

Međutim, sudija je kazao kako je potrebno uzeti u obzir psihološki i emocionalni učinak koji je pucnjava imala na učiteljicu Еbigejl Zverner te druge učenike i osoblje osnovne škole Rišnek u Njuport Njuzu.


"Nema argumenata da je Moldavija prije BiH zaslužila da počne pregovore o članstvu u ЕU"

Zverner je bila kritično povrijeđena kada je dječak ispalio jedan hitac u nju, pogodivši joj ruku i prsa, slomivši kosti i probivši pluća.

Provela je sedmice u bolnici, imala je pet operacija i ispričala kako je toliko psihički stradala da se ne planira vratiti u školu, piše "AP".

"Sretni smo što niko nije ubijen u osnovnoj školi Rihnek", poručio je sudija Papile.

Inače, Tejlor je u novembru osuđena na 21 mjesec saveznog zatvora zbog korištenja marihuane dok je posjedovala pištolj, što je protivzakonito prema američkom zakonu. 

Dvije kazne će se služiti jedna za drugom, što znači da će provesti gotovo četiri godine iza rešetaka. Njen sin je priznao kako je do majčinog pištolja u torbici na vrhu komode došao tako što se popeo na ladicu. Oružje je sakrio u ruksak, a potom ga prebacio u džep prije nego što je upucao Zverner.

Dječak proveo više od 200 dana na bolničkom liječenju

Tužilac Travis Vajt tvrdi da je dječak, koji sada ima 7 godina, imao problema s "osnovnom socijalizacijom" te pati od posttraumatskog stresnog sindroma i nesanice.


Penzije u Srpskoj u proteklih pet godina uvećane za 50 odsto!

Penzije u Srpskoj u proteklih pet godina uvećane za 50 odsto!

"To je dubina zanemarivanja koju je Deja Tejlor nanijela svom djetetu", objasnio je Vajt.

Pucnjavu je nazvao "posljedicom i manifestacijom tog nemara". 

Nakon pucnjave dječak je proveo 227 dana na bolničkom liječenju, tokom kojeg ga je pratio tim ljekara i psihijatara.

Dječak sada živi sa svojim pradjedom Kelvinom Tejlorom, koji je novinarima poručio kako smatra da je kazna koju je izrekao Papile "pretjerana". 

Izjavio je kako je Deja pokušala osigurati pomoć svom sinu prije pucnjave, ali službe za zaštitu djece nisu ispunile njen zahtjev.

Deja nije govorila tokom današnjeg saslušanja. Njen advokat ju je branio tvrdeći da se borila s ovisnošću i porodičnim nasiljem.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: