Kongres

Demokrate i republikanci postigli dogovor o budžetu

  • Izvor: Agencije
  • 08.01.2024. 10:09

Lideri u američkom Kongresu saopštili su da su postigli dogovor o potrošnji za tekuću fiskalnu godinu koji bi mogao da pomogne da se izbjegne djelimična obustava rada institucija SAD kasnije ovog mjeseca.

Sporazum, kojim su učinjeni ustupci republikancima, uglavnom se odnosi na smanjenje potrošnje za odbrambene programe, prenosi AP.

"Ovo je najpovoljniji sporazum o budžetu koji su republikanci postigli za više od deceniju", naveo je predsjedavajući Predstavničkog doma, republikanac Majkl Džonson.

Američki predsjednik Džozef Bajden poručio je da dogovor pomjera SAD "korak bliže ka sprečavanju nepotrebne obustave rada institucija i zaštiti nacionalnih prioriteta".

Sporazumom su donekle gurnuti u stranu pregovori kako bi se obezbijedili dodatni resursi za Izrael i Ukrajinu, kao i novac za kontrolu granica.

Sporazum "otvara put Kongresu da djeluje u narednih nekoliko sedmica kako bi zadržao važne prioritete finansiranja za američki narod", rekao je lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer.

Sveukupno, sporazum predviđa 886 milijardi dolara finansiranja odbrane i 772 milijarde dolara domaće potrošnje koja nije za odbranu.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 19:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 20:00 ATV Specijal: Dok. Film: Svjedok

    'O premijeri istorijsko-dokumentarnog filma "Svjedok" ne propustite pogledati u našem studiju sa relevantnim gostima. "ATV Specijal", večeras u 20 časova.

  • 20:50 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:20 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: 1992 (16+)

    ''Serija: 1992 (16+)