Predsjednik Rusije

Dan sjećanja i tuge u Rusiji, Putin položio cvijeće na grob neznanog junaka

  • Izvor: SRNA
  • 22.06.2024. 12:11

Rusija danas obilježava Dan sjećanja i tuge, na današnji dan prije 83 godine nacistička Njemačka napala je Sovjetski Savez.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin položio je cvijeće na grob Neznanog junaka u moskovskom Kremlju povodom obeležavanja Dana sjećanja i tuge.

Predsjednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin zajedno poslanicima položio je vijenac kod Večne vatre Poklonoj gori.

Nacistička Njemačka je u zoru 22. juna 1941. godine bez objave rata napala Sovjetski Savez.

Bila je to najveća vojna operacija u istoriji pod nazivom "Barbarosa", koja je potrajala 1.418 dana i noći i okončana je 9. maja 1945. godine potpunim porazom zemalja fašističkog bloka.

Planom nacističkog vođe Adolfa Hitlera bilo je predviđeno uništenje sovjetskih armija u graničnim oblastima i brzo zauzimanje evropskog dijela SSSR-a.

Sovjetski lider Josif Visarionovič Staljin vjerovao je u potpisani sporazum sa Hitlerom, pa su sovjetske jedinice bile nespremne.

Nacistička armija imala je četiri miliona vojnika, 3.300 tenkova i 2.000 aviona.

Treći rajh, koji je postojao još neko vrijeme nakon neuspjeha operacije "Barbarosa", ubrzo je poražen.

Istočni front, koji je otvorila operacija "Barbarosa", bio je najveće ratište Drugog svjetskog rata na kojem su vođene najbrutalnije bitke sa ogromnim ljudskim gubicima i razaranjima.

Njemačke snage su ubile i zarobile milione Sovjeta kojima nije bila zagarantovana zaštita propisana Ženevskim konvencijama.

Nijemci i njihovi sateliti izgladnjivali su zarobljenike do smrti, što je bio dio nacističkog plana da bude smanjen broj stanovnika Istočne Еvrope kako bi je kasnije naselili Nijemci.

Ukupni ljudski gubici SSSR tokom rata iznosili su 26,6 miliona ljudi. Od toga, oko 8,7 miliona stanovnika poginulo je na frontu, dok je 7,42 miliona ljudi stradalo usljed planskog istrebljenja nacista, a više od 4,1 miliona zbog surovih uslova okupacionog režima.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: