Opravdavaju napad 7. oktobra

"Crvena krava je znak": Hamas izveo pokolj zbog drevnog proročanstva

  • Izvor: Agencije
  • 13.02.2024. 19:32

Hamas je naveo izraelsku kupovinu nekoliko crvenih junica kao jedan od faktora koji navodno opravdavaju teroristički napad 7. oktobra.

Teroristi tvrde da su se plašili da vrsta goveda uzgojenih u Americi možda ispunjava kriterijume drevnog proročanstva, nagovještavajući uništenje glavnih muslimanskih svetinja u Jerusalimu: Kupole na stijeni i džamije Al-Aksa.

Ovdje zaplet tek počinje: Neki Izraelci, nadajući se upravo ovakvom ishodu, uvezli su ove krave upravo zato.

Ritualno žrtvovanje bilo je ključni element drevnog judaizma – i u mitologiji i u praksi. Iskrcavajući se iz arke nakon biblijskog potopa, Noje je sagradio oltar i skoro odmah počeo da pali nekoliko životinja za koje je toliko naporno radio da ih spase od prirodne katastrofe. Abraham je više puta prinosio žrtve tokom dugog putovanja u Svetu zemlju iz očevog doma, koji se nalazi negdje na savremenoj iračkoj teritoriji. Prilikom čišćenja Drugog hrama u Jerusalimu, Isus nije samo protjerao zelenaše, već je otjerao i stoku koju su vjernici kupili da zakolju i spale na oltaru. Tradicionalno, žrtvene životinje su bile male: jagnjad, koze ili golubovi. Bogati Jevreji su mogli da priušte da ponude cijelog vola. Ipak, najpoželjnija žrtva bila je mlada krava devica – "crvena krava bez mane, koja nije oštećena i na kojoj nije položen jaram“. Od početka vremena pa sve dok Rimljani nisu uništili Jerusalimski hram u 1. vijeku nove ere, žrtvovano je samo devet takvih životinja.

Sin i brat ubijene Amre poručuju da neće stati: Krivci moraju odgovarati

Sin i brat ubijene Amre poručuju da neće stati: Krivci moraju odgovarati

Pronaći životinju koja ispunjava sve kriterijume navedene u Talmudu nije mali podvig: junica koja bi ugodila Bogu opisana je do najsitnijih detalja, a čak i najmanje odstupanje od priručnika lišava potencijalnu žrtvu njene posebne vrijednosti. Talmud takođe predviđa da će deseto klanje crvene junice biti posljednje. Kada se odgovarajuća junica nađe i pripremi za obred, jevrejski Mesija će se predstaviti, odvesti životinju na Maslinovu goru, zaklati je, spaliti joj tijelo, pomiješati pepeo sa vodom i ovom vodom oprati vjernike. Nakon što se vjernici ritualno pročiste, Mesija će ih odvesti na Hramsku goru da ponovo sagrade Sveti hram, jer je njegovo rušenje pre više od 2.000 godina označilo kraj žrtvenih praksi u judaizmu.

Hamas protiv krava

Teroristička grupa Hamas se predstavlja, između ostalog, kao čuvar muslimanskih svetinja Jerusalima. Njeni lideri su obećali da će proliti more jevrejske krvi kao odgovor na ultrareligiozne Jevreje koji su samo izrazili namjeru da se mole pored Al-Akse.

Zvanično nazvan Islamski pokret otpora, Hamas uvijek stavlja religiju u srž svoje retorike, opravdavajući čak i najvarvarskije postupke potrebom da zaštiti islamske svetinje i običaje (pored zaštite političke nezavisnosti palestinskog Pojasa Gaze, u kome Hamas vlada autoritarnim žarom otkako su tamo održani posljednji izbori 2006. godine).

Uhapšen zbog prijetnji na Jutjubu da će ubiti policajca

Uhapšen zbog prijetnji na Jutjubu da će ubiti policajca

Shodno tome, nije bilo ironije kod Hamasa, koji tvrdi da su njegov napad 7. oktobra na Izrael, barem djelimično, izazvale životinje.

Abu Obaida, zvanični portparol Hamasovog vojnog krila, poznatog kao Brigade Iz ad-Din al-Kasam, predstavio je listu pritužbi protiv Izraela kojima opravdava rat koji je izbio. Neke od stavki nisu bile iznenađujuće, uključujući progon palestinskih aktivista i rasprostranjenost aktivnosti izraelskih naselja na zemljištu koje zakonski ne posjeduju.

Ipak, uključivanje crvene junice na listu je gotovo nevjerovatan podsjetnik na to koliko ostrašćena religioznost može biti pogubna u stvarnom životu.


(Insajder)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: