Peter Sijarto

"Brisel nije pružio dokaz o navodnoj Orbanovoj zloupotrebi"

  • Izvor: SRNA
  • 22.07.2024. 17:41

ЕU nije pružila dokaz da je mađarski premijer Viktor Orban navodno zloupotrijebio predsjedavanje ЕU i d‌jelovao u njeno ime obilazeći Rusiju i Kinu u okviru mirovne inicijative za Ukrajinu, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

"Niko nije mogao da citira nijednu izjavu mađarskog premijera, datu tokom njegove mirovne misije, koja bi ukazivala na to da on d‌jeluje u ime ЕU ili da je predstavlja", rekao je Sijarto za M1.

On je dodao da nisu predočeni dokazi da je "došlo do zloupotrebe predsjedavanja ЕU", rekao je Sijarto.

Sijarto: Budimpešti treba politički pancir u Briselu

Sijarto: Budimpešti treba politički pancir u Briselu

Sijarto je istakao da je na sastanku ministara spoljnih poslova ЕU iznesen prijedlog da se naredni neformalni sastanak izmjesti u Ukrajinu i da je Mađarska protiv toga jer to smatra pogrešnim.

On je podsjetio da je visoki predstavnik ЕU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj ranije predložio da se zbog posjeta mađarskog premijera Viktora Orbana Rusiji i Kini neformalni sastanak ministara spoljnih poslova bloka ne održi u Budimpešti, već u Briselu. Sijarto je ovo ponašanje nazvao d‌jetinjastim.

"Bilo je onih koji su mislili da će izvršiti strašnu osvetu i predložili su održavanje savjeta ministara spoljnih poslova u Ukrajini. Za sazivanje sastanka ministara spoljnih poslova zemalja ЕU van ЕU potrebna je podrška svih članica. Mi na to ne pristajemo i generalno smatramo da nije ispravno održavanje sastanka van ЕU", rekao je Sijarto.

On je dodao da za Mađarsku "nije bitno" da li će se savjet ministara spoljnih poslova održati u Budimpešti.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:43 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 19:50 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:55 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.