ЕU

Borelj: Nema jasnog stava o obučavanju ukrajinskih snaga

  • Izvor: SRNA
  • 28.05.2024. 17:25

Ministri ЕU raspravljali su o obučavanju ukrajinskih snaga u Ukrajini, ali još nema jasnog zajedničkog stava, izjavio je visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

"Bilo je debate o izvođenju dijela obuke u Ukrajini, ali nema jasnog zajedničkog evropskog stava o tome", rekao je Borelj na konferenciji za novinare nakon sastanka Savjeta ЕU za spoljne poslove o odbrani.

On je dodao da je Ukrajini potrebno "više obuke".

Borelj: Nekoliko zemalja će priznati Palestinu do kraja maja

Borelj: Nekoliko zemalja će priznati Palestinu do kraja maja

"Oni će mobilisati još vojnika. Dakle, treba im više obuke. Naša misija obučavanja bila je veoma uspješna i kroz nju je prošlo preko 50.000 vojnika i nadamo se da ćemo do kraja ljeta obučiti 60.000 vojnika. Moramo da prilagodimo svoje kapacitete i ponudu ukrajinskim potrebama i uskoro ćemo definisati nove ciljeve", precizirao je Borelj.

On je rekao da su pojedine članice Unije promijenile stav kada je riječ o zabrani Ukrajini da koristi zapadno oružje za izvođenje udara na Rusiju.

"Pojedine članice su bile protiv toga i one su se predomislile i danas prihvataju da ukinu ovo ograničenje na oružje koje isporučuju Ukrajini. Ali to je kapacitet države članice, niko ne može da primora članicu da ukine ograničenje na oružje koje isporučuje Ukrajini", rekao je Borelj.

Pratite nas i putem Vibera