Vojne vježbe u Poljskoj

Blamaža američke vojske: Nesposobni za desant, Britanci ih ''potopili''

  • Izvor: RT Balkan
  • 18.05.2024. 18:00

Britanska vojska "potopila" je američku tokom ratne igre izgradnje mostova, koja je održana u sklopu NATO vježbi u Poljskoj, prenosi "Dejli mejl".

Kako se navodi, britanski major i komandant 23. amfibijsko inžinjerijskog eskadrona koji je postavljao improvizovane mostove se čak i opkladio sa Amerikancima oko toga ko će prvi uspjeti da pređe rijeku.

Lavrov otkrio detalje pregovora Putina i Sija

Lavrov otkrio detalje pregovora Putina i Sija

Cilj igre bio je prelazak rijeke Drave, koja je na tom mjestu široka čak 156 metara, a Britanci su svoje umjeće pokazali izgradnjom improvizovanog trajekta za svega 18 minuta uz pomoć amfibijskog kamiona M3, koji se po ulasku u vodu rasklapa u plutajuću platformu.

Sa druge strane, vojnici "svjetske sile broj 1" nisu bili baš tako vješti i domišljati, pa su se opredijelili za pravljenje pontonskog mosta, za šta im je trebalo čak sat vremena. Stoga su prebacivanje vozila i opreme na drugu obalu Drave počeli čak 42 minuta poslije svojih britanskih saveznika, prenosi RT Balkan.

Nezadrživo idu ka Harkovu: Šta znači simbol koji nosi grupa ''Sjever''

Nezadrživo idu ka Harkovu: Šta znači simbol koji nosi grupa ''Sjever''

Opkladu su na kraju, logično, dobili Britanci, a čitava igra, koja je po riječima pomenutog majora inspirisana desantima u Ukrajini, pokazala je da bi u slučaju direktne NATO intervencije u ovoj državi, ruska vojska imala sasvim dovoljno vremena da odreaguje i raketnim ili napadom dronovima spriječi riječne desante, ako ne svih, a onda bar američkih trupa.

Pratite nas i putem Vibera