Minsk

Bjelorusija šalje još vojske na granicu s Ukrajinom

  • Izvor: Agencije
  • 20.08.2024. 07:50

Bjelorusija je sinoć saopštila da je poslala avione, protivvazdušne snage i oružje na svoju granicu sa Ukrajinom, dan nakon što je predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao da je rasporedio skoro trećinu oružanih snaga svoje zemlje duž cijele granice.

"Grupa je značajno povećana i trenutno dežura na južnim granicama naše zemlje", rekao je za državnu televiziju CTV komandant Vazduhoplovstva i PVO Bjelorusije general-major Andrej Lukjanovič.

Danas nestabilno: Nepogode uz jače pljuskove sa grmljavinom

Danas nestabilno: Nepogode uz jače pljuskove sa grmljavinom

Na granici su raspoređene avijacije, protivvazdušne raketne snage i radio-tehničke jedinice, rekao je Lukjanović, navodi se u transkriptu objavljenom na sajtu CTV.

Reakcije na napad na Kursk

Nekoliko dana nakon iznenadnog upada Ukrajine na rusku teritoriju, Lukašenko, lojalni saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, optužio je Kijev za agresivnu politiku i slanje više od 120.000 svojih vojnika na granicu sa Bjelorusijom, podsjeća "Rojters".

Ukrajina je saopštila da nije primijetila povećanje bjeloruskih snaga na granici i nazvala je Lukašenkove primjedbe "retorikom" sa ciljem da umiri Putina, koji je koristio Bjelorusiju kao "pokretnu platformu" za pokretanje akcije u Ukrajini u februaru 2022.

Dodik u Trebinju sa Ćurićem i na lokaciji izgradnje nove bolnice

Dodik u Trebinju sa Ćurićem i na lokaciji izgradnje nove bolnice

Lukjanović je za CTV rekao da Bjelorusija ove godine očekuje i više isporuka vojnih aviona iz Moskve i da Minsk ulaže napore da ojača svoje sisteme protiv bespilotnih letjelica.

"Činjenica da su dronovi pošast 21. vijeka je očigledna. To je glavobolja za koju mislim da ćemo naći način da je se riješimo", rekao je Lukjanovič.

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:00 Loto, Lutrija RS

    ''Loto, Lutrija RS

  • 20:10 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 20:50 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:20 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: Mućke (12+)

    ''Serija: Mućke (12+)