Načelnik opštine Sokolac

Bjelica razgovarao sa predstavnicima Fondacije Lara: Uskoro potpisivanje sporazuma o saradnji

  • Izvor: ATV
  • 29.07.2022. 17:23

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica danas je održao sastanak sa predstavnicama Fondacije „Lara“ iz Bijeljine, koja se bavi pitanjem zaštite žrtava porodičnog nasilja u Republici Srpskoj.

Pravni savjetnik Fondacije „Lara“ Slađana Milovanović istakla je da je cilj sastanka bio da se pronađe najbolje rješenje, prvenstveno za majku i dijete koji su žrtve nasilja u porodici, ali i seksualnog i bilo kog drugog oblika rodno zasnovanog nasilja.

– Raduje nas činjenica da je u samoj administraciji kod načelnika opštine Sokolac, ovaj problem prepoznat kao veliki i da su spremni da preduzmu određene korake da bismo svi zajedno radili na njegovom rješavanju. Pokrivamo istočni dio Republike Srpske a kapacitet Sigurne kuće je dvadeset korisnica – kazala je Milovanović.

Prema riječima načelnika Milovana Bjelice, na sastanku je dogovoreno da se u narednih nekoliko sedmica potpiše sporazum o saradnji između opštine Sokolac i Fondacije „Lara“, gdje bi opština na godišnjem nivou sufinansirala određena sredstva za rad. Sigurna kuća bi bila na usluzi i stanovnicima ove lokalne zajednice, ukoliko se ukaže potreba za tim.

– U saradnji sa Centrom za socijalni rad i ostalim nadležnim institucijama, Opština će sarađivati sa Fondacijom „Lara“. Želim da naglasim da opština Sokolac ni u kakvom slučaju ne toleriše nasilje u porodicama na teritoriji naše lokalne zajednice, ali i šire. Daćemo sve od sebe da se takve pojave eliminišu i već smo u više slučajeva djelovali preventivno. Ozbiljno ćemo stati iza ovog sporazuma i maksimalno ga podržati, jer su u posljednje vrijeme učestali problemi koji se dešavaju u krugu porodica i na području naše opštine – naveo je načelnik Bjelica.

Psihologinja u Sigurnoj kući Fondacije „Lara“ Grozdana Panić izjavila je da radi u direktnom kontaktu sa ženama i djecom koji se doživjeli neki vid nasilja u porodici.

– Sigurna kuća, osim smještaja, hrane i osnovnih higijenskih potreba pruža besplatnu psiho-socijalnu podršku, zatim pravnu i medicinsku. Zadatak nam je da žena bude osnažena i spremna da preuzme svoj život u vlastite ruke i donosi samostalno odluke. Sa ženama borave i djeca, koja ukoliko su školskog uzrasta nastavljaju svoje obrazovanje i imaju svu podršku tokom obavljanja školskih aktivnosti i imaju obezbjeđenu pratnju do same škole. Ženama pomažemo prilikom uspostavljanja kontakta sa poslodavcem u pronalasku posla, a sve u skladu sa njihovim interesovanjem i kapacitetom. Uspostavljena je i SOS linija – 1264, dostupna u svakom momentu, na kojoj radi naš stručni tim, gdje pravnica, psihologinja i socijalna radnica pružaju podršku prilikom kontakta – pojasnila je Panićeva.

Fondacija „Lara“ do sada je uspostavila saradnju sa opštinama Lopare i Ugljevik.

U Republici Srpskoj postoje još dvije sigurne kuće, u Banjaluci i Modriči, dok se u Federaciji Bosne i Hercegovine nalazi pet sigurnih kuća.