O stranim agentima

Bizarno: SAD prijete Gruziji sankcijama zbog zakona koji i sami imaju

  • 04.06.2024. 12:35

Portparol američkoj Stejt departmenta Metju Miler izjavio je da Sjedinjene Američke Države neće oklijevati da uvedu sankcije Gruziji zbog Zakona o transparentnosti stranog uticaja koji je juče stupio na snagu nakon što ga je potpisao predsjednik parlamenta Šalva Papuašvili.

Miler je na konferenciji za novinare rekao da su SAD "veoma zabrinute zbog zakona koji pomjera Gruziju sa njene demokratske putanje i koji bi mogao da stigmatizuje civilna društva i uguši slobodu okupljanja i govora".

On je podsjetio da je američki državni sekretar Еntoni Blinken najavio sveobuhvatno razmatranje odnosa sa Gruzijom, što će potencijalno ugroziti milione dolara koje ta zemlja dobija od SAD, kao i novu viznu politiku koja će uskoro stupiti na snagu, objavljeno je na sajtu Stejt departmenta.

Poslanici poništili veto predsjednice: Gruzija dobija zakon o stranim agentima!

Poslanici poništili veto predsjednice: Gruzija dobija zakon o stranim agentima!

Prema zakonu koji je juče stupio na snagu u Gruziji, od NVO koje primaju više od 20 odsto finansiranja iz inostranstva zahtijevaće se da se registruju kao "agenti stranog uticaja".

Vlada Gruzije tvrdi da je taj zakon neophodan kako bi se sačuvala transparentnost i spriječilo da se zemlja uvuče u konflikt sa Rusijom.

Dok zagovornici zakona ističu da će on poboljšati transparentnost medija, njegovi protivnici tvrde da će njegovo usvajanje naškoditi šansama Gruzije da se učlani u ЕU i NATO.

Nemiri u Gruziji zbog zakona o stranim agentima

Nemiri u Gruziji zbog zakona o stranim agentima

Protivnici gruzijski zakon porede sa ruskim Zakonom o stranim agentima, koji je usvojen 2012. godine. Međutim, oba zakona veoma liče na američki Zakon o registraciji stranih agenata iz 1938. (FARA), koji takođe zahtjeva od entiteta koji primaju novac iz inostranstva da objave izvore finansiranja.

Za razliku od američkog ekvivalenta, gruzijski zakon je liberalniji i samo predviđa novčane kazne u slučaju kršenja, za razliku od FARA, gdje prekršiocima prijeti i do pet godina zatvora u pojedinim slučajevima.

Usvajanje zakona pratili su masovni protesti opozicije i građana.

Pratite nas i putem Vibera

  • 13:15 Agrar (R)

    ''Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede, teme posvećene domaćim proizvodima, uzgoju voća i povrća, ratarstvu i stočarstvu, kao i mnoštvo zlata vrijednih savjeta, te priče o vrijednim poljoprivrednicima, domaćinima, i plodovima njihovog rada

  • 13:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:40 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.