Španija

Bijesni stanovnici Barselone špricali turiste vodom

  • Izvor: Indeks
  • 08.07.2024. 16:53

Stanovnici Barselone su tokom vikenda izašli na ulice kako bi protestovali protiv masovnog turizma, koji krive za vrtoglavi skok cijena najma.

Kažu da je grad postao "nemoguć za život".

Više medija prenijelo je da su hiljade demonstranata, uključujući više od 150 organizacija, marširale Barselonom u subotu.

Na fotografijama se vide demonstranti kako nose natpise "Barselona nije na prodaju" i "Turisti, idite kući".

Srbima ni toplotni talas ne može ništa: Traktor i prikolica su dovoljni za sreću - VIDЕO

Srbima ni toplotni talas ne može ništa: Traktor i prikolica su dovoljni za sreću - VIDЕO

Snimak koji je dobio Bi-bi-si prikazuje demonstrante kako pištoljima na vodu špricaju turiste i skandiraju "Idite kući!"

Barselona je destinacija koja privlači milione turista. Iako priliv putnika donosi novac privredi Barselone, stanovnici se žale da su stanarine zbog masovnog turizma porasle 18 odsto u odnosu na proteklu godinu.

Jedan je demonstrant rekao je Rojtersu da se "grad potpuno okrenuo turistima", prenosi Indeks.

"Želimo grad za građane, a ne grad u službi turista", rekao je.

Drugi je rekao da turistička mjesta kao što su restorani i hoteli dobro zarađuju od turista, ali neki lokalni stanovnici "su u vrlo lošoj situaciji i nemaju dovoljno novca za život".

Zvaničnici Barselone su posljednjih mjeseci preduzeli mjere za rješavanje problema prekomjernog turizma. Grad je u aprilu povećao turističku taksu, piše USA Tudej, a najavljeni su i planove za zabranu svih kratkoročnih najmova u junu.

Djevojčicu (3) doveli u bolnicu, imala simptome predoziranja, ovo je pojela prije napada

Djevojčicu (3) doveli u bolnicu, imala simptome predoziranja, ovo je pojela prije napada

"Potrebna je veća ponuda stanova, a mjere koje danas predstavljamo usmjerene su na pružanje veće ponude kako radnička srednja klasa ne bi morala napuštati grad jer ne može priuštiti stan", rekao je gradonačelnik Barselone.

"Ova mjera neće promijeniti situaciju od danas do sutra", rekao je.

Barselona je 2023. zabranila kruzerima da pristaju na jednom od svojih terminala kako bi riješila problem prenapučenosti i zagađenja.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: