SAD

Bajden se povukao iz trke za predsjednika!

  • Izvor: ATV
  • 21.07.2024. 20:00

Aktuelni američki predsjednik i dosadašnji kandidat demokrata za predstojeće predsjedničke izbore, Džo Bajden, odustao je od kandidature.

Ova informacija je upravo saopštena na njegovim zvaničnim stranicama.

Umjesto Bajdena će biti potrebno izabrati novog kandidata demokrata koji će na crtu stati Donaldu Trampu.

"Vjerujem da je u najboljem interesu moje stranke i zemlje da se povučem i da se fokusiram isključivo na ispunjavanje dužnosti predsjednika do kraja svog mandata", stoji u objavi na društvenoj mreži X.

Kako piše Si-Еn-Еn, Bajden će se obratiti naciji kasnije ove nedjelje sa detaljima o svojoj odluci.

Do objave nominacija, demokrate su se nadale da se Džo Bajden neće ni kandidovati. Ipak, aktuelni predsjednik SAD-a odlučio je da se ponovo suoči sa Trampom. Prelomni trenutak sigurno je bila debata u kojoj je Bajden razočarao i svoje birače.

Pritisci su rasli, tražila se solucija, ali sve je mirisalo na to da će se povući. Poslije atentata na Donalda Trampa demokrate su doživjele još jedan udarac, pokazale su izlazne ankete. Bajden nikako nije mogao konkurisati Trampu, a ovo su za njega bili sigurno izgubljeni izbori.

Ko će naslijediti Bajdena još uvijek se ne zna, ali najizvjesnije je da će to biti njegova desna ruka i potpredsjednik SAD-a Kamala Haris.

Promjena kandidata u ovom trenutku ne odgovara republikancima. Tramp ne treba da radi ništa, ankete mu idu na ruku. Novi kandidat će tražiti i novu kampanju za republikance, uprkos tome što Kamala Haris ne uživa veliku popularnost.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: