Američki predsjednik

Bajden nastavlja da niže lapsuse: Predstavljao Zelenskog a rekao "predsjednik Putin“

  • Izvor: Agencije
  • 12.07.2024. 07:17

Američki predsjednik Džozef Bajden napravio je nove lapsuse u javnim obraćanjima - predstavio je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog kao "predsjednika Putina", a svoju potpredsjednicu Kamalu Haris nazvao je "Trampom".

Bajden je napravio grešku tokom posljednjeg dana samita NATO-a u Vašingtonu, samo sat vremena prije svoje pres konferencije koja je nazvana "biti ili ne biti" za njegovu kampanju, jer ga sve veći broj političkih saveznika i donatora poziva da se povuče iz trke za novi mandat šefa države.

Zaključujući uvodno izlaganje, Bajden je dao riječ Zelenskom rekavši: "Sada želim da dam riječ predsjedniku Ukrajine, koji ima toliko hrabrosti koliko i odlučnosti", a zatim dodao: "Dame i gospodo, predsjednik Putin".

Zelenski je, kako navode zapadni mediji, ostao u potpunom čudu nakon što ga je Bajden nazvao imenom ruskog predsjednika protiv koga ratuje.

Pošto se u publici čulo negodovanje, Bajden je shvatio grešku i ispravio se riječima: "Pobijedićemo predsjednika Putina, predsjedniče Zelenski" i "Toliko sam fokusiran na to da pobijedimo Putina".


Bajden je kasnije na pres konferenciji, poslije samita NATO-a u Vašingtonu, napravio još jedan lapsus: "Slušajte, ne bih izabrao potpredsjednika Trampa da bude potpredsjednik da nije kvalifikovana da bude predsjednik, tako da počnimo s tim".

Bajden je to rekao odgovarajući na pitanje novinara Rojtersa da li ima povjerenja u Kamalu Haris, aktuelnu potpredsjednicu SAD.

Novi lapsusi osamdesetjednogodišnjeg predsjednika SAD dodatno će podstaći zabrinutost oko njegove mentalne sposobnosti i vjerovatno dodatno ugroziti njegovu predsjedničku kampanju, navodi Rojters.

Agencija dodaje da se svaka izjava predsjednika SAD, koji je u djetinjstvu mucao, pomno prati poslije njegovog lošeg nastupa u debati sa republikanskim protivkandidatom Donaldom Trampom (78).

Više demokratskih senatora i zastupnika Predstavničkog doma zatražilo je nakon debate od Bajdena da se povuče iz izborne trke.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Putuj, probaj, zavoli (R)

    '‘Putuj, probaj, zavoli (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.