Bijela kuća

Bajden i Netanijahu o sporazumu za prekid vatre i oslobađanju talaca

  • Izvor: Tanjug
  • 04.07.2024. 21:27

Američki predsjednik Džozef Bajden i izraelski premijer Benjamin Netanijahu tokom telefonskog razgovora razmotrili su napore da se finalizuje sporazum o prekidu vatre između Izraela i Hamasa i oslobađanju talaca koje drže palestinski militanti, saopštila je Bijela kuća.

Bajden i Netanijahu su takođe razgovarali o nedavnom odgovoru Hamasa, prema saopštenju, prenosi Rojters.

Oni su takođe pozdravili dogovor da se održi sastanak 15. jula između američkih i izraelskih timova za nacionalnu bezbjednost, navodi se u saopštenju.

Netanjahu saziva hitan sastanak

Netanjahu saziva hitan sastanak

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu preneo je Bajdenu da je Izrael posvećen okončanju rata u Pojasu Gaze "tek nakon što postigne sve svoje ciljeve", kao i da će nastaviti indirektne pregovore sa Hamasom o oslobađanju talaca, saopštila je premijerova kancelarija.

U saopštenju se navodi da su Bajden i Netanijahu razgovarali i o današnjoj odluci Izraela da pošalje pregovarački tim da učestvuje u indirektnim pregovorima sa Hamasom o oslobađanju talaca i prekidu vatre u Pojasu Gaze, preneo je Tajms of Izrael.

Netanijahu je čestitao Bajdenu Dan nezavisnosti SAD, navodeći da bez Amerike nema slobode u svijetu.

Bajden zaostaje za Trampom prema anketama

Bajden zaostaje za Trampom prema anketama

Bajden je uzvratio da "bez Izraela nema sigurnosti za Jevreje u svijetu", navodi se u saopštenju.

Očekuje se da će šef Mosada Dejvid Barnea uskoro otići na razgovore sa Hamasom, javio je Kanal 13.

U međuvremenu, Netanijahu je danas sazvao sastanak kabineta za nacionalnu bezbjednost kako bi razgovarao o poziciji Izraela u indirektnim pregovorima, za koje se očekuje da počnu u narednim danima.

Netanijahu je ranije danas odobrio slanje pregovaračkog tima nakon što je razmotrio Hamasov odgovor na najnoviji prijedlog Izraela.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Film

    'Film

  • 16:00 Serija: Ljubavni zalogaji(12+) (R)

    ’Ljubavni zalogaj’ uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i novi simpatični sitkom.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:40 Tajne muzeja

    'Tajne muzeja

  • 17:00 Serija: Nasljednici (R) (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života.