Začudio prizor na glavi

Američki sveštenik posjetio vodenicu čuvenog vampira Save Savanovića

  • 27.09.2024. 14:24

Američki učitelj i misionarski sveštenik Vilijam Henri Šonc je odlučio da posjeti mjesto Zarožje, poznato po čuvenoj legendi o Savi Savanoviću.

Prije dva ljeta posjetio sam Zarožje, Srbiju, mjesto po kome je nastala legenda. Ovo je slika ispred vodenice koju opsjeda vampir Sava Savanović. Originalna vodenica se srušila 2012. godine, ali je kasnije obnovljena. Drvo od originala je složeno sa strane, a ja sam ponio komadić toga sa sobom. Primjetićete leptiricu na mom šeširu! – objavio je Amerikanac na svom profilu na društvenoj mreži Fejsbuk.

Nataša Bekvalac pozirala u kupaćem i pokazala savršenu liniju

Nataša Bekvalac pozirala u kupaćem i pokazala savršenu liniju

Kod mnogih njegovih pratilaca je izazvala jezu upravo leptirica na šeširu koja mu se pojavila i koju je uslikao. Neki su čak bili toliko hrabri da kažu kako je ovo znak da neka “viša sila” još uvijek postoji na ovom mjestu.

Podsjetimo, legenda o Savi Savanoviću datira vijekovima unazad, i smatra se da se on nakon smrti povampirio i proganjao posjetioce vodenice sve do 1880. godine kada je njegov grob pronađen, a vampir ubijen. Da je vampir zaista postojao, kao dokaz navode baš leptiricu koja se, kako kažu, nekada i danas pojavi, piše Srbija Danas.

Podsjetimo, javnost je čula za ovu legendu nakon pripovjetke “Poslije dvadeset godina” Milovana Glišići, po kojoj je i snimljen film “Leptirica”, gd‌je se navodi da su iz Savinog sanduka izletjele dvije leptirice, koje su davile novorođenčad po tom dijelu Srbije. Od tada je poznata vodenica, a mještani i turisti nerado prolaze pored tog mjesta.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: