Član Demokratske partije

Američki senator optužen za primanja mita

  • 22.09.2023. 17:04

Američki senator Robert Menendez, demokrata iz Nju Džerzija, i njegova supruga optuženi su za krivično djelo primanja mita, saopštili su danas federalni tužioci.

Kancelarija američkog tužioca na Menhetnu optužila je Menendezove da su primili hiljade dolara mita od biznismena iz Nju Džerzija u zamjenu za korištenje senatorove moći i uticaja da bi zaštitili i obogatili biznismene i bili od koristi vlastima Еgipta.

Tužioci navode da je mito obuhvatao gotovinu, zlato, uplate za hipoteku za kuću, novčanu nadoknadu za posao sa minimalnim zahtjevima, luksuzno vozilo i druge vrijedne stvari.

Robert Menendez i njegova supruga Nadin Menendez suočavaju se sa po tri tačke optužnice. Senatorova kancelarija za sada nije odgovorila na zahtjev za komentar.

Menendez, predsjednik uticajnog komiteta američkog Senata za spoljne odnose, ranije je bio optužen u Nju Džerziju za prihvatanje privatnih letova, priloga za kampanju i drugih oblika mita od bogatog pokrovitelja u zamjenu za zvanične usluge, ali porota nije donijela zaključak da je kriv na suđenju 2017. godine.

On je član Senata od 2006. godine.

Pratite nas i putem Vibera