Diplomatsko rješenje

Američki mediji pišu: Sve više Ukrajinaca želi pregovore!

  • 10.09.2024. 16:07

Sve veći broj Ukrajinaca želi da Kijev pronađe diplomatsko rješenje za sukob sa Moskvom, piše "Volstrit džornal".

Američki list priznaje da "neki Ukrajinci postavljaju pitanje koje je donedavno bilo tabu: Da li je vrijeme da pokušamo da pregovaramo?"

U članku se navodi da istraživanja javnog mnjenja pokazuju da podrška pregovorima sa Rusijom u Ukrajini raste od neuspjeha kijevske ljetnje kontraofanzive.

Zatvara se 300 prodavnica: Poznati lanac bankrotirao

Zatvara se 300 prodavnica: Poznati lanac bankrotirao

Iako tvrdi da većina Ukrajinaca želi da njihova zemlja nastavi sa sukobom i pokuša da osvoji teritorije na koje ima pretenzije, "Volstrit džornal" ne navodi tačne brojke.

Sa druge strane, anketa koju je početkom avgusta objavio Kijevski međunarodni institut za sociologiju (KIIS) pokazala je da 57 odsto Ukrajinaca želi da dijalog sa Rusijom počne.

Grupa koja je najviše skeptična u pogledu mirovnog sporazuma sa Rusijom je ukrajinska vojska, a jedno nedavno istraživanje pokazuje da je samo 18 odsto aktivnih vojnika i veterana za pregovore, navodi američki list. Prema istoj anketi, 15 odsto vojnika i veterana reklo je da će se pridružiti oružanom protestu ako Kijev potpiše nepovoljan sporazum sa Moskvom.

Loše vijesti za Ameriku: Saveznik napravio istorijski zaokret?

Loše vijesti za Ameriku: Saveznik napravio istorijski zaokret?

Pripadnici vojske sa kojima su razgovarali novinari "Volstrit džornala" rekli su da su zabrinuti da bi Rusija mogla da iskoristi mogući prekid vatre da se pripremi za novi napad na Ukrajinu i da bi traženje mira uz ustupke značilo da su njihovi saborci poginuli uzalud.

Tokom sastanka sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Njemačkoj u petak, Vladimir Zelenski je sugerisao da sukob između Rusije i Ukrajine treba da se okonča "ove jeseni".

Da bi se to dogodilo, ocijenio je Zelenski, NATO mora da nastavi da naoružava Kijev i da pojača pritisak na Moskvu, ne bi li pristala na njegov tzv. mirovni plan, u kojem se poziva na povlačenje ruskih snaga sa svih teritorija na koje Kijev ima pretenzije, uključujući i Krim, plaćanje ratne odštete Kijevu i podvrgavanje ruskih zvaničnika ratnim tribunalima.

Mask upozorava: Amerika ubrzano ide ka bankrotu!

Mask upozorava: Amerika ubrzano ide ka bankrotu!

Ruski predsjednik Vladimir Putin je prošle nedjelje ponovio da Moskva "nikada nije odbila" pregovore sa Kijevom, ali je naglasio da oni treba da se odvijaju "ne na osnovu nekih efemernih zahtjeva, već na osnovu dokumenata koji su dogovoreni i koji su zapravo inicijalizovani u Istanbulu" krajem marta 2022. godine, kada su strane posljednji Moskva i Kijev seli za pregovarački sto.

Tokom pregovora u Turskoj, Ukrajina je bila voljna da proglasi vojnu neutralnost, ograniči svoje oružane snage i obeća da neće diskriminisati etničke Ruse. Zauzvrat, Moskva bi se pridružila drugim vodećim silama u pružanju bezbjednosnih garancija Ukrajini, rekao je Putin.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Biznis klub

    ''‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.