Potpredsjednik Vlade Srbije

Vulin: Srpska uvijek može da se osloni na Srbiju

  • Izvor: SRNA
  • 26.09.2024. 21:46

Potpredsjednik Vlade Srbije i senator Republike Srpske Aleksandar Vulin rekao je na zatvaranju manifestacije "Dani Srpske u Srbiji" u Zrenjaninu da Republika Srpska uvijek može da se osloni na Srbiju, te da su Srbija i Srpska jedno.

"Republika Srpska je najveći i najznačajniji uspjeh srpskog naroda zapadno od Drine u protekla dva vijeka", istakao je Vulin.

Vulin je naveo da Srbiju vodi njen predsjednik Aleksandar Vučić, koji zna šta je Republika Srpska i uporan je u namjeri i riješenosti da Srpska bude sačuvana i da joj se pomogne kako, kada i gd‌je treba, te neće dozvoliti da Srbima prijeti bilo ko.

"Dosta je bilo toga da Srbija okreće glavu od svoje Srpske, da uvek ima nešto preče, da uvek treba da nam bude bliži neko ko nije ni naše vere, ni jezika", istakao je Vulin u obraćanju.

On je istakao da će Republika Srpska uvijek moći da se osloni na svoju Srbiju, te ocijenio da je velika odgovornost ove generacije političara i Srba da sačuvaju Republiku Srpsku i budu spremni za dane koji dolaze.

"Republika Srpska i ljudi u njoj moraju da znaju da su je oni stvorili i da samo oni mogu da je izgube", rekao je Vulin.

Vulin je istakao da nisu Srbi genocidan narod, već su genocidni oni koji su pokušali da ih naprave genocidnim.

"Ne može nam se nametnuti da okrenemo glave jedni od drugih ni pretnjama, ni ucenama, ni laskanjima. Jedno smo i to ne može da se promeni. Nema sile da nas na to natera", istakao je Vulin.

On je podsjetio da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Srpske Milorad Dodik dogovorili da zajedno Srbija i Srpska obilježavaju najvažnije datume, te da su stranci bili bijesni i tražili da se to povuče, prijetili, ali više ne govore, jer je to postalo dio svakodnevnog života srpskog naroda.

Vulin je dodao da dok Vučić vodi Srbiju, Srpska će uvijek biti najvažnija i najbitnija politička odluka Srbije.

"Republika Srpska nema svoju vojsku, ali srpski narod je ima. Srpska nije međunarodno pravno priznata država, ali srpski narod gde god da živi ima svoju državu. Živela Srbija, živela Republika Srpska", rekao je Vulin.

Podsjetio je da Republika Srpska nije nastala u Dejtonu, ni u građanskom ratu u BiH, niti što su velike sile to odlučile, nego u srcima svih Srba, kao otpor i garant da se jasenovački genocid neće ponoviti, ali i da Srbi neće robovati nikome, bez obzira na Istok ili Zapad.

"Republika Srpska je potreba srpskog naroda da se jasenovački genocid više nikada ne ponovi. Ne znam koji bi narod mogao da dopusti da nakon iskustva koje mi imamo izgubi Republiku Srpsku", naglasio je Vulin.

Pratite nas i putem Vibera