Predsjednik Srbije

Vučić: Srbija ne želi rat, Kurti uzrok svih problema na Kosovu

  • Izvor: SRNA
  • 28.09.2023. 21:23

Srbija će istražiti događaje koji su doveli do pucnjave u manastiru Banjska na sjeveru Kosova i Metohije za koju je Priština okrivila Beograd, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao za Rojters, negirajući bilo kakvu umiješanost srpskih vlasti u incident, da će Srbija pokrenuti postupke pred nadležnim pravosudnim organima i istražiti osumnjičene, nakon što su u ned‌jelju, 24. septembra, kod manastira Banjska ubijena trojica Srba i jedan pripadnik policije samoproglašenog Kosova.

On je optužio policiju samoproglašenog Kosova da je ubila jednog od Srba hicem u glavu sa udaljenosti od metar, i to nakon što se predao, opisujući to kao pogubljenje.

Vučić je rekao da će tužilac pozvati Milana Radoičića, jednog od srpskih političara sa Kosova i Metogije, koji je, kako to navodi Priština, prisustvovao pucnjavi.

On je negirao navode predsjednika privremenih institucija u Prištini Vjose Osmani da je Beograd podsticao nasilje, prenose beogradski mediji.

"Uzrok svih problema na Kosovu je Aljbin Kurti. On je taj koji je doveo do svega ovoga", rekao je Vučić i dodao da je Kurtijevo odbijanje da formira Zajednicu srpskih opština podstaklo tenzije koje su dovele do nasilja u Banjskoj.

Pratite nas i putem Vibera