Predsjednik Srbije

Vučić: Srbija je zemlja na koju morate da računate na Zapadnom Balkanu

  • Izvor: Tanjug
  • 05.07.2024. 21:00

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras, na prijemu povodom početka predsjedavanja Mađarske Savjetom ЕU, da je Srbija zemlja na koju moraju da računaju na Zapadnom Balkanu.

- Hvala na tome što ne odustajete od svojih ciljeva, od onoga što mislite i od onoga što nerijetko govorite - rekao je Vučić obraćajući se ambasadoru Mađarske u Beogradu Jožefu Mađaru i u prisustvu šefa Delegacije ЕU u Srbiji Еmanuelea Žiofrea.

Vučić je istakao da su za Srbiju narednih šest mjeseci gotovo presudni.

- U svakom smislu te riječi. Kada kažem za nas, ja sam predstavnik male zemlje i govorim samo o Srbiji. Bez obzira na to što dolazim iz male zemlje i po broju stanovnika i po svojoj teritoriji, Srbija predstavlja 50 odsto bruto domaćeg proizvoda ZB, 55 odsto ukupnog izvoza koji ide sa ZB, i to ne samo ka ЕU već ka svim dijelovima svijeta - rekao je Vučić.

Naglasio je da je Srbija zemlja koja ima 63 odsto ukupnog nivoa stranih direktnih investicija u odnosu na cijeli Zapadni Balkan.

- Jednom riječju, zemlja na koju morate da računate kada govorite o Zapadnom Balkanu - poručio je Vučić.

Istakao je da niko vjerovatno nije primijetio, posebno u ovim smutnim i nelakim vremenima, koje dvije evropske zemlje imaju najveći broj susjeda.

- To su Njemačka devet i Srbija osam, pa tek onda neke centralne evropske zemlje sa po sedam susjeda. Zašto sam ovo rekao? Zato što se te zemlje nalaze u središtu svojih regiona. Kada su one nestabilne, kada tamo nešto nije dobro i nije potrebno, onda postoje najveći izazovi za stabilnost. I zato je važno da Srbija bude i mirna i stabilna i da ima jasnu i nedvosmislenu budućnost - naglasio je Vučić.

On je zahvalio Mađaru na hrabrosti da govori na srpskom jeziku.

Pratite nas i putem Vibera