Predsjednik Srbije

Vučić otkrio tri stvari koje Zapad traži od Srbije - spominje se i Republika Srpska

  • Izvor: Sputnik Srbija
  • 02.03.2024. 10:54

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas tri stvari koje Zapad očekuje od Srbije.

U obraćanju naciji, Vučić je naveo da su to: defakto li dejure priznanje Kosova, a u vezi sa tim i odricanje od Republike Srpske, uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji i antikineski stav i da dobije marionetski režim u Srbiji.

On je rekao da se situacija oko dinara ni na koji način nije promijenila na bolje i da će Srbija s tim u vezi biti primorana da donosi različite odluke “kojima ćemo se snalaziti ili pronalaziti alternativna rješenja”.

"Jasno je da se nikome po tom pitanju ne žuri i da su mnogo važniji. Pritisak na Albance neće biti veći, pritisak će biti veći na srpski narod i na državu Srbiju", rekao je predsjednik Srbije i dodao:

"Pritisak na Kurtija postojaće samo do te mjere da on ne dovede do toga da Srbija ne može drugačije da se ponaša nego da interveniše, što bi dovelo do većih sukoba, koje Zapad ne želi, kao što ni mi ne želimo".

Plenković u Banjaluci povodom ustoličenja novog biskupa

Plenković u Banjaluci povodom ustoličenja novog biskupa

Povodom jednog od zahtjeva koji se tiče uvođenja sankcija Rusiji i djelovanja protiv ekonomskih uspjeha Kine, Vučić je rekao:

"Svaki put kada se dogodi čak i jedna deklaracija, uslijede ocjene kako će Srbija trpjeti posljedice, jer se nije priključila sankcijama Rusiji. Jer, oni u stvari žele stari režim, žele vraćanje marionetskog režima kojim su uspravljali kao lutkama u pozorištu, i koji sve prihvata i koji bi priznao Kosovo, uveo sankcije Rusiji, odustao od saradnje sa Kinom. Sa oduševljenjem prihvataju samo da budu nečije marionete, ali većinska Srbija to ne prihvata. Otuda i pritisci".

Politički faktori koje neko želi da vidi na vlasti upravo se ovako ponašaju, konstatovao je Vučić.

"Lavrov poznaje situaciju u BiH, Zapad licemjeran“

"Oni bi priznali Kosovo i to ne kriju, oni su za uvođenje sankcija Rusiji i oni sa oduševljenjem prihvataju, ne bi li postali režim, da budu marionete", kaže Vučić.

Srbija i srpski narod ne prihvataju da budu marioneta i upravo, kaže Vučić, pritisci postaju sve veći, a oni se sprovode preko institucija, organizacija, agencija, političara domaćih i regionalnih, međunarodnih, kao i preko medija i nevladinih organizacija.

Pratite nas i putem Vibera