Potpredsjednik Vlade Srbije

Vučević: Srbija uspjela da temu KiM vrati u UN

  • Izvor: RTS
  • 19.02.2024. 09:09

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da je Srbija, poslije dugo vremena, uspjela da vrati temu Kosova i Metohije u UN, odnosno Savjet bezbjednosti.

Vučević je na RTS istakao da je izlaganje predsjednika Republike Aleksandra Vučića na sjednici Savjeta bezbjednosti UN o KiM bilo značajan diplomatski uspeh naše zemlje.

- Ta politička bitka će se nastaviti. Ona neće stajati. I nemojte da očekujete da će preko noći nešto možda da se riješi. Ali, važno je da mi budemo uporni, da imamo vjeru, da imamo mudrost i znanje kako da u vrlo teškim uslovima i okolnostima, geopolitičkim, političkim, štitimo naše nacionalne i državne interese i da štitimo Srbe na Kosovu i Metohiji - rekao je Vučević.

Prema njegovoj ocjeni, pitanja o tome šta ćemo sada raditi ne smiju da imaju prizvuk obezglavljenosti i obeshrabrenosti.

- Vrlo je komplikovano, vrlo je složeno, ali Srbija mora biti uporna i mudra u zaštiti svojih državnih i nacionalnih interesa. A naš državni i nacionalni interes jeste da čuvamo mir, da ne nasjedamo na (premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin) Kurtijeve provokacije, a prvorazredan interes - državni, nacionalni, narodni, jeste da sada čuvamo naš narod na Kosovu i Metohiji. Političkim, diplomatskim, svim znanim i neznanim veštinama koje možemo da primenimo kao jedna država i da ne očekuje niko da sve unapred karte pokažemo, da ne bi druga strana morala da zna unapred svaki naš potez - kazao je Vučević.

Vučević je naveo da je bezbjednosna situacija u južnoj srpskoj pokrajini izazovna i vrlo teška.

- Mi preduzimamo određene aktivnosti po pitanju odbrane naše zemlje. Radimo svaki dan da nam vojska bude jača, jer je to najjači i najsnažniji garant mira za našu državu i najjači odvraćajući faktor prema svima onima koji nemaju dobre namjere. Da nemamo ovakvu vojsku kakvu danas imamo, vjerujte, mnogo teže i gore poteze bi i Kurti i oni koji ga pokrivaju i podržavaju učinili prema nama, našoj državi i našem narodu na Kosovu i Metohiji - rekao je Vučević.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    ''''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Еnergo klub

    Relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.