Premijer Srbije

Vučević: Hrvatska direktno krši elementarna ljudska prava Srba

  • Izvor: SRNA
  • 28.08.2024. 11:33

Premijer Srbije Miloš Vučević ocijenio je danas da presuda izrečena pjevačima grupe "Jandrino jato" zbog pjevanja patriotskih pjesama pokazuje da se u Hrvatskoj direktno krše elementarna ljudska prava Srba u Hrvatskoj.

Komentarišući presudu Suda u Zadru kojom su pjevači "Jandrinog jata" osuđeni zbog pjevanja pjesme "Marširala kralja Petra garda", kao i nedavni slučaj hapšenja advokata Nemanje Berića zbog pjesama, Vučević je rekao da se time šalje signal da čudna pravila i vrijednosti važe u ЕU, čija je Hrvatska članica.

Član Jandrinog jata za ATV o sramnoj presudi: Naše pjesme nikoga ne vrijeđaju

Član Jandrinog jata za ATV o sramnoj presudi: Naše pjesme nikoga ne vrijeđaju

- Ovo je direktno kršenje elementarnih ljudskih prava, ali to traje u kontinuitetu. Nažalost, u Srbiji se više kuka za Severinom nego za jednim Srbinom koji je uhapšen ili stradao. Ovdje će mnoge nevladine organizacije mnogo više žaliti za jednom grančicom, a nikada nećete čuti da osuđuju teror nad Srbima na Kosovu i Metohiji - rekao je Vučević na konferenciji za novinare u Palati Srbija.

On je istakao da je kralj Petar Prvi Karađorđević, koji je danas sporan u Hrvatskoj, donio slobodu i ovima koji danas hapse zbog slobodarske pjesme u kojoj se on pominje.

- Da nije bilo kralja Petra Prvog i njegovog sina kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, neka se zapitaju da li bi oni danas imali države i da li bi se oslobodili od monarhija koje su ih kontrolisale vijekovima. Vjerovatno je to vid zahvalnosti - rekao je Vučević.

Pratite nas i putem Vibera