Srbija

Si: Veze Beograda i Pekinga dobar primjer međunarodnih odnosa

  • Izvor: SRNA
  • 08.05.2024. 10:14

Kinesko-srpski odnosi postali su dobar primjer međudržavnih odnosa, izjavio je kineski predsjednik Si Đinping.

On je po dolasku u Beograd naveo da između Pekinga i Beograda postoji čvrsto međusobno političko povjerenje.

"Kina i Srbija uživaju duboko tradicionalno prijateljstvo. Naši bilateralni odnosi su izdržali test promjene međunarodnog okruženja i postali su dobar primjer odnosa između država. Naše dvije zemlje su vezane čvrstim političkim uzajamnim povjerenjem i postignuti su odlični rezultati u okviru visokokvalitetne saradnje na projektu 'Pojas i put'", rekao je Si, čiju je izjavu objavilo kinesko Ministarstvo spoljnih poslova na svojoj internet stranici.

Kineski predsjednik izrazio je nadu da će posjetu iskoristiti kao priliku za detaljnu razmjenu mišljenja sa predsjednikom Srbije o bilateralnim odnosima i drugim pitanjima od zajedničkog interesa, kao i da će "obnoviti prijateljstvo, planirati saradnju, istražiti razvoj i izraditi novi plan za razvoj bilateralnih odnosa".


Prvi rezultat Sijeve posjete: Potpisan važan protokol

Prvi rezultat Sijeve posjete: Potpisan važan protokol

"Uvjeren sam da će ova posjeta biti plodonosna i da će otvoriti novo poglavlje u odnosima Kine i Srbije", dodao je Si.

Si je sinoć doputovao u državnu posjetu Srbiji i primio ga je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsjednik Kine započeo je u nedjelju, 5. maja, posjetu Francuskoj, Srbiji i Mađarskoj, na poziv evropskih lidera, koja će trajati do petka, 10. maja. Prvo putovanje kineskog predsjednika u Еvropu u posljednjih gotovo pet godina dolazi u trenutku kada ЕU nastavlja da vrši pritisak na Peking zbog podrške i saradnje sa Rusijom. 

Pratite nas i putem Vibera