Savjet Еvrope

Prijedlog Dore Bakojani izazvao podjele među parlamentarcima u Strazburu

  • Izvor: SRNA
  • 16.04.2024. 20:03

Izvjestilac Komiteta ministara Savjeta Еvrope Dora Bakojani preporučila je Parlamentarnoj skupštini Savjeta Еvrope da predloži Komitetu ministara da Priština postane član Savjeta Еvrope, ali je to izazvalo podjele među parlamentarcima u Strazburu.

Bakojani se u Parlamentarnoj skupštini, u kojoj je počela rasprava o zahtjevu Prištine, požalila da je od objavljivanja izvještaja, na osnovu kojeg je i preporučila da se glasa za prijem Prištine u Savjet Еvrope, dobila kritike i uvrede od predstavnika država koje ne priznaju samoproglašenu nezavisnost Kosova.

Njen prijedlog da Priština postane član Savjeta Еvrope izazvao je podjele među parlamentarcima u Strazburu, jer su jedni pozdravili tu ideju, dok joj se jedan broj dio poslanika protivi.

Kriminal i zloupotreba službenog položaja u Tesliću?

Kriminal i zloupotreba službenog položaja u Tesliću?

Oni koji se protive naveli su da prištinske vlasti nisu ispunile neophodne uslove poput formiranja Zajednice srpskih opština i zaustavljanja eksproprijacije zemljišta na sjeveru Kosova i Metohije.

Dok poslanici iz redova evropskih liberala i demokrata, kao i socijalista, podržavaju prijedlog Bakojani, u Ujedinjenoj evropskoj ljevici priznaju da nemaju jedinstven stav.

Izvjestilac ove grupacije, bivši premijer Grčke Aleksis Cipras ukazao je da nema lakih rješenja za mir i da odluka koja se donese mora da bude vrijedna, jer može da napravi razliku između rata i mira.

Vulić: Umjesto što se šepuri po institucijama, Marfiju je bolje da se zatvori u svoje odaje do odlaska iz BiH

Vulić: Umjesto što se šepuri po institucijama, Marfiju je bolje da se zatvori u svoje odaje do odlaska iz BiH

Jedinstven stav nemaju ni u Еvropskoj narodnoj partiji, čiji je predstavnik Žolt Nemet rekao da ta grupacija podržava članstvo Prištine u Savjetu Еvrope, ali da neće podržati izveštaj Bakojani iz tri razloga.

Kako je objasnio, prvi je taj što je Kosovo od tri tražena uslova ispunilo samo jedan, i to vraćanje zemljišta manastiru Visoki Dečani, drugi je što se prijemom Prištine u Savjet Еvrope ruši spoljna i unutrašnja stabilnost Srbije, a treći je taj što je takav prijem suprotan principima Savjeta Еvrope.

Na kršenje elementarnih principa Savjeta Еvrope u slučaju prijema Prištine u članstvo te organizacije ukazala je i šef srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Еvrope Biljana Pantić Pilja, ističući da se nikada nije desilo da se o tome odlučuje dvotrećinskom većinom, a ne konsenzusom, kao što se odlučivalo do sada.

Ona je rekla da je Odbor za politička pitanja i demokratiju glasao protiv svih deset amandmana koje je predložila srpska delegacija, kao i protiv amandmana koji su predložili članovi italijanske delegacije i jedan član delegacije Mađarske.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: