Srbija

Poznato koliko će koštati vekna hljeba nakon 1. juna

  • Izvor: Novosti.rs
  • 11.05.2024. 19:11

Vekna "sava" hljeba koštaće 54 dinara i nakon 1. juna kada ističe važenje aktuelne uredbe kojom je ograničena cijena hljeba.

Predsjednik Unije pekara Srbije, Zoran Pralica, kaže da razgovaraju sa predstavnicima Vlade i da se očekuje da ova mjera bude produžena za još šest mjeseci, saznaju “Novosti”.

Posljednja Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hljeba od brašna tip 500 donijeta je 1. decembra 2023. godine i važi do kraja ovog mjeseca.

– Pekari su spremni za produženje ovog akta. Što se tiče ostalih pekarskih proizvoda, sada su njihove cijene prilično stabilne i ne očekuje se u narednom periodu poskupljenje – navodi Pralica.

Mladenu iz Lijevča Sveti Vasilije vratio vid: Otac darovao najvažniju stvar koju je porodica decenijama čuvala

Mladenu iz Lijevča Sveti Vasilije vratio vid: Otac darovao najvažniju stvar koju je porodica decenijama čuvala

Vlada je ograničila cijenu hljeba da bi zaštitila standard građana, odnosno spriječila deformacije u formiranju cijena ove namirnice koja je veoma važna za snabdijevanje potrošača, naročito nižih socijalnih kategorija.

Uredbom je propisano da vekna od brašna tip 500 mora da ima najmanje 500 grama i da je njena maksimalna maloprodajna cijena 54 dinara. Definisano je i da ukupna stopa marže, koja se obračunava na neto fakturu cijene, ne smije biti veća od šest odsto. Trgovci, koji prodaju veknu “sava”, moraju da imaju najmanje 30 odsto tog hljeba u svojim prodavnicama.

U Srbiji do 31. maja važi i Uredba o ograničenju visine cijena osnovnih životnih namirnica, a kojom je .ograničena cijena brašna. Ova mjera se primjenjuje od 1. marta, i propisuje da maksimalna brašno tip T 500 ne smije da košta više 49,99 dinara po kilogramu, dok najviša cijena brašna tip T 400 može da bude 54,99 dinara. Uredba predviđa da maksimalna količina tog brašna koju trgovac na malo može da proda potrošaču u pojedinačnoj kupovini je za oba tipa po pet kilograma, prenosi B92.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 12:15 Еmisija: Naša Srpska (R)

    ''Еmisija 'Naša Srpska' donose aktuelne teme iz privrede, turizma, zdravlja, kulture i sporta iz svih krajeva naše zemlje.

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Dosije (R)

    U novoj sezoni otvaramo slučajeve ubistva koja su potresla region, pričamo o nekažnjenim ratnim zločinima, koji čekaju pravdu, portretišemo heroje našeg i prošlog vremena, donosimo velike priče 'malih' ljudi, govorimo otvoreno o teškim temama.

  • 13:30 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

    ''Kroz objektiv kamere vođeni avanturistom, putopiscem i simpatičnim pustolovom Robertom Dacešinom zavirićemo u najzabačenije dijelove svijeta.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.