Ambasador Jern Rode

Poruka Prištini iz Njemačke: Podrška za Savjet Evrope, ali prvo da se riješi pitanje Dečana

  • Izvor: Tanjug
  • 29.05.2022. 16:34

Ambasador Njemačke u Prištini Jern Rode kaže da tzv. Kosovo ima mjesto u Savjetu Evrope i da za to ima podršku Njemačke.

Ali, on ističe da bi prije toga trebalo da se pozabavi pitanjima kao što je vraćanje zemljišta manastiru Visoki Dečani.

"Kosovo ima mjesto u Savjetu Evrope iz razloga kao što su ljudska prava i vladavina prava. Kosovo je dio Evrope i trebalo bi da postane njen član", rekao je Rode.

Kako je rekao, mnogi problemi koji trenutno postoje među državama mogli bi da se reše u okviru procedura Savjeta Evrope, na primjer u Evropskom sudu za ljudska prava, prenosi portal Reporteri.

Međutim, on je kazao da Priština treba da se pozabavi i temama koje nisu prijatne.

"Optimista sam, ali o ovom pitanju Kosovo treba da se pozabavi i temama koje nisu baš dopadljive, kao što je pitanje manastira Dečani", naveo je njemački diplomata.

Inače, ambasadori zemalja Kvinte (Francuska, Nemačka, Italija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države) prije desetak dana ponovo su pozvali vladu Kosova da, bez daljeg odlaganja, u potpunosti izvrši zakonit upis zemljišta manastira Dečani u skladu sa odlukom Ustavnog suda.

"Sprovođenje vladavine prava i poštovanje nezavisnosti pravosuđa su obaveze svih demokratski izabranih vlada. Oni su takođe neophodni preduslovi za demokratsku konsolidaciju Kosova i njegovu integraciju u evropske i evroatlantske institucije", navodi se u saopštenju ambasadora Kvinte.

Istovremeno, prije nekoliko dana Visoke Dečane su posjetile diplomate iz više od 20 zemalja, što je, kako su naveli iz ovog manastira, značajna podrška očuvanju duhovne i kulturne baštine i poštovanju vladavine prava i sloboda za sve zajednice na Kosovu i Metohiji.

Ustavni sud Kosova je, podsjetimo, 20. maja 2016. donio odluku da je manastir Visoki Dečani vlasnik 24 hektara zemlje i šume. Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće za sve strane, ali lokalne vlasti u Dečanima uporno odbijaju da ih sprovedu jer smatraju da ta imovina pripada društvenim preduzećima „Apiko“ i „Ilirija“, odnosno da nikada nije pripadala manastiru.