Njegova svetost

Patrijarh stipendiste darivao ikonom Presvete Bogorodice Pećke

  • Izvor: SRNA
  • 29.06.2023. 12:43

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije razgovarao je danas u Pećkoj patrijaršiji sa 24 učenika i studenta koje stipendira putem Zadužbine Sime Igumanova i Fonda "Privrednik", te ih darivao ikonama Presvete Bogorodice Pećke i novčanom pomoći od 200 evra.

Stipendisti su u razgovoru sa patrijarhom srpskim Porfirijem zahvalili svom pokrovitelju za ljubav i očinsku podršku i upoznali ga o svojim velikim uspjesima, kako na polju obrazovanja, tako i u svim drugim sferama njihovog života koji se u mnogome razlikuje od života njihovih vršnjaka u Šumadiji, Vojvodini i širom svijeta.

Patrijarh je naglasio da je njihov podvig i život u enklavama i getoima širom kosovsko-metohijske zemlje primjer za ugled svim mladim Srbima gdje god da žive, navodeći i da će nastaviti da ih podržava, zajedno sa svim ljudima dobre volje, objavljeno je na sajtu SPC.

Patrijarh Porfirije, kao glavni staratelj Zadužbine Sime Igumanova i predsjednik Fonda "Privrednik", stipendira veliki broj učenika srednjih škola i studenata sa Kosmeta, a posebno brine o mladim talentima iz višečlanih porodica, porodica slabijeg materijalnog stanja, kao i porodica čiji članovi imaju trajno ili privremeno smanjene radne sposobnosti.

Sestrinstvo manastira Pećke Patrijaršije pripremilo je svečanu trpezu za patrijarha, arhijereje, stipendiste i njihove ponosne roditelje.

Obrazovanje srpskog naroda je započeto u srpskim manastirima od Svetog Save i svih svetih Nemanjića, a u vijekovima otomanskog ropstva prosvjeta je hramovima i očuvana.

Prvu priliku za sistematsko obrazovanje Crkva je imala u srpskim zemljama preko Save i Dunava, gdje su srpski mitropoliti i patrijarsi lično pomagali školovanje, osnivali škole, čak visokog fakultetskog i univerzitetskog ranga, u Karlovcima, Novom Sadu, Somboru, ili su to činili osnivajući fondacije.

Danas, i kao patrijarh i kao univerzitetski profesor, Njegova svetost Porfirije nastavlja tu svijetlu tradiciju kao izraz podsticaja, solidarnosti i međusobne podrške pre svega uspešnim i talentovanim učenicima i studentima.

Patrijarh Porfirije sa posebnom posvećenošću i očinskom ljubavlju brine o mladim Srbima na Kosovu i Metohiji kroz davanje stipendija i svake druge pomoći koja im je preko potrebna.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je jutros, u prisustvu vjernog naroda, Svetu arhijerejsku liturgiju u drevnom manastiru - Pećkoj patrijaršiji.

Patrijarhu srpskom sasluživali su preosvećeni episkopi raško-prizrenski Teodosije, marčanski Sava, jegarski Nektarije, toplički Petar.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Film: 16 blokova (12+) (R)

    '' Film: 16 blokova (12+) (R)

  • 16:00 Serija: Ljubavni zalogaji(12+) (R)

    ’Ljubavni zalogaj’ uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i novi simpatični sitkom.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:40 Tajne muzeja

    'Tajne muzeja

  • 17:00 Serija: Preko Atlantika (R) (12+)

    ''Serija: Preko Atlantika (12+) (r)