Kancelarija za KiM

Opljačkana porodica Đurić iz Osojana, nastavlja se serija pritisaka

  • Izvor: Agencije
  • 30.10.2023. 13:50

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da je u noći između subote i nedjelje u selu Osojane, ukraden traktor porodici Aleksandra Đurića, samohranog oca tri kćerke koji živi isključivo od poljoprivrede, čime mu je, ističe se, direktno ugrožena egzistencija jer mu je traktor osnovno sredstvo rada.

Kako se navodi, Kancelarija će mu pomoći da stane na noge.

Ocjenjuje se da je time na KiM nastavljena serija pritisaka i napada na srpski narod i povratnike u selu Osojane kod Istoka, kao i da svaki od tih incidenata ima za cilj da dodatno zastraši Srbe koji žive u ovoj metohijskoj enklavi i onemogući im ostanak i opstanak.

Podsjeća se i da je prije nekoliko dana u Osojanu opljačkana i Crkva Svetog arhangela Gavrila, iz koje su lopovi odnijeli čak i pribor za pričešće bolesnika.

Mještani sumnjaju da je riječ o istim počiniocima i ta činjenica unijela je dodatni nemir i strah među Srbe povratnike u ovom metohijskom selu kojima se mir narušava svakodnevnim incidentima i napadima.

- Uprkos ovakvim perfidnim pokušajima protjerivanja od strane ekstremista i izgrednika, Srbi povratnici odlučni su da ostanu i opstanu tamo gdje su se poslije mnogo nedaća i muka skućili i gdje samo žele da žive u miru - navodi Kancelarija i dodaje da toga mora da bude svjesna i međunarodna zajednica i da politiku ćutanja i okretanja glave zamijene proaktivnim pristupom u rješavanju problema Srba čija je egzistencija na Kosovu i Metohiji najbrutalnije ugrožena.

Pratite nas i putem Vibera