Pirot

Napravio krst visok 14 metara i postavio ga iznad grada

  • Izvor: Telegraf
  • 28.05.2024. 08:14

Piroćanac Dušan Živković, poznat po tome što je samoinicijativno napravio i kompletno opremio čitavo izletište Brod bar, na Nišavi nedaleko od Pirota, napravio je ogroman krst visine 14 metara i širine šest metara koji sada krasi panoramu iznad grada.

Po Živkovićevim riječima, inicijator postavljanja krsta i čovjek koji je obezbijedio materijal i tešku mehanizaciju za podizanje i postavljanje je Piroćanac Srđan Minić, čitav poduhvat blagoslovila je Srpska pravoslavna crkva.

Na Minićevom imanju je krst i postavljen, ali će biti omogućen potpuno nesmetan obilazak i boravak svih zainteresovanih na tom području, u planu je postavljanje i klupica i sjenika.

ATV saznaje: U toku velika akcija banjalučke policije

ATV saznaje: U toku velika akcija banjalučke policije

"Za izradu krsta su mi trebala dva dana, ali je njegovo podizanje bilo pravi poduhvat i za to je bila angažovana teška mehanizacija. Krst se nalazi na lokaciji 'Četvrti kilometar', na uzvišenju koje dominira Pirotom, tako da se vidi praktično iz cijelog grada. Krst će u narednom periodu biti osvijetljen, tako da će biti vidljiv i noću, a u planu je i da se napravi odmaralište za turiste", kaže Živković za "Telegraf.rs".

Živković je inače talenat za obradu drveta naslijedio od svojih djedova, koji su bili vrsni majstori, a na sopstvenu inicijativu napravio je fenomenalno izletište na Nišavi kod sela Crvenčevo.

Za izletište je kompletno napravio sav mobilijar, klupe, klackalice, ljuljaške, a u čitav projekat uključila se i Turistička organizacija Pirot koja je izletište uključila u turističku ponudu grada. Dušan je napravio i vidikovac Čavćin kamik, na kome je napravio, osim mobilijara, i ogromnog orla od drveta, koji dominira čitavim krajem.


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: