Predsjednik Srbije

Makron i Šolc pisali Vučiću: Pokažite spremnost za teške odluke

  • Izvor: RTS
  • 04.09.2022. 13:42

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić primio je zajedničko pismo predsjednika Francuske Emanuela Makrona i njemačkog kancelara Olafa Šolca.

- Upućujemo Vam ovo zajedničko pismo u trenutku od presudnog značaja za bezbjednost na evropskom kontinentu i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana. Uvjereni smo da, u svjetlu ruske agresije nad Ukrajinom, moramo da uložimo još snažnije napore, kako bi evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana postala realnost i kako bi se riješili dugotrajni bilateralni i regionalni sporovi - piše u pismu Emanuela Makrona i Olafa Šolca.

Navode da je puna normalizacija odnosa Beogarda i Prištine od suštinskog značaja za Zapadni Balkan, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsjednika Srbije.

- Obraćamo Vam se kao lideru Vaše zemlje, kako bismo apelovali na Vas da pokažete maksimalnu odlučnost i spremnost da donosite teške odluke, koje vode ka napretku u dijalogu između Kosova i Srbije, pod okriljem EU. Nedavne tenzije su pokazale da su konstruktivni koraci naprijed hitno potrebni, kako na praktičnom, tako i na političkom nivou - piše u pismu.

Stoga smo, kako kažu, zadužili naše savjetnike za spoljnu i bezbijednosnu politiku, Jensa Pletnera i Emanuela Bona, da pruže direktnu podršku Miroslavu Lajčaku u njegovim zalaganjima.

U pismu predlažu da savjetnici, zajedno sa Miroslavom Lajčakom, posjete Beograd i Prištinu, kako bi istražili mogućnosti da se proces brzo pokrene napriojed.

- Iskreno se nadamo da će ova inicijativa naići na Vaše interesovanje i podršku - navodi se u zajedničkom pismu Makrona i Šolca.

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Revolucija 1917 (R)

    ''Revolucija 1917 (R)