KiM

Krajnji rok januar, a nema pomaka u dijalogu

  • Izvor: ATV
  • 10.01.2024. 19:22

Građani takozvanog Kosova mogu u Еvropsku uniju bez viza, ali građani sa srpskim pasošima koji žive na Kosovu i Metohiji i dalje ne.

Vlada Srbije usvojila je odluku o slobodnom kretanju vozila sa RKS registarskim oznakama, a isto je uradila i Priština, ali uz nekoliko dana zakašnjenja. To su vijesti sa kojima su Srbi sa Kosova i Metohije ušli u 2024. godinu od koje ЕU mnogo očekuje.

"Beograd je apsolutno učinio sve kako bi sačuvao mir i stabilnost i kako bi prije svega postigao napredak u procesu normalizacije odnosa sa Prištinom. Mi smo strana koja je aktivno učestvovala u primjeni svih sporazuma i činili smo i činimo apsolutno sve kako bismo zaštitili proces dijaloga jer na taj način prije svega štitimo živote Srba na KiM“, kaže direktor Kancelarije za KiM Petar Petković. 

Možda su evropska očekivanja ipak preambiciozna. Aljbin Kurti i dalje nije uradio ništa ni po pitanju izbora na sjeveru ali ni formiranja Zajednice srpskih opština. Sve su jači pritisci na Srbiju da prihvatanje francusko-njemačkog plana postane dio poglavlja 35 u pregovorima o pridruživanju Еvropskoj uniji. Briselski i Ohridski sporazum su pravno obavezujući, ponavljaju iz ЕU.

"Obje strane obavezale su se na implementaciju. Ako se to ne dogodi, u jednom dijelu ovog sporauzuma navodi se da to postaje integralni dio procesa pristupanja. Bez namjere da se upuštam u spekulacije, mislim da su obje strane zainteresovane da pokažu svom narodu da rade sve što je u njihovoj moći kako bi napredovali“, kaže portparol Еvropske unije Peter Stano. 

A izbjegavanje da prihvatanje francusko-njemačkog plana zvanično uđe u poglavlje 35 biće jedan od najvećih izazova nove Vlade, smatraju analitičari.

"Imate sinhronizovane pritiske i djelovanje koji treba da suze manevarski prostor Srbiji i da se nepromjenljivo uđe u izgradnju državnosti kosovske koja niti može da ima državu niti ima institucije niti volje za suživotom dolje, cijeli program se sastoji u protjerivanju srpskog naroda“, kaže direktor Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić. 

Pošto Kurti odbija ispunjenje svoje strane dogovora, građani četiri opštine na sjeveru KiM pokrenuli su peticiju za smjenu nelegalno izabranih gradonačelnika. Činjenica je da se međunarodnim posrednicima žuri da se stvari pokrenu sa mrtve tačke, s obzirom na predstojeće evropske i američke izbore. Ipak, do sada se pokazalo da su njihovi potezi prema Prištini mlaki, jer Kurtija nisu podstakli na konkretnije poteze. 

Pratite nas i putem Vibera