Bivši premijer Srbije

Kako je Đinđić govorio o ambasadorima: To je bolesno

  • Izvor: ATV
  • 07.07.2024. 09:31

Bivši premijer Srbije Zoran Đinđić, osim po borbi protiv kriminala, bio je poznat po britkom jeziku i zastupanju interesa zemlje čiju je Vladu vodio.

I 21 godinu nakon njegovog ubistva, Đinđić je u medijima često citiran i to o brojnim temama.

Jednom priliku govorio je i o ambasadorima stranih zemalja i njihovom ponašanju u Srbiji, ali i o onima koji su smatrali da stranci treba da imaju veću moć u njihovoj zemlji nego izabrani predstavnici naroda.

"Treba da imate dobre odnose sa svima koji su bitni za vas, ali to da vi strance uključujete kao dio svoje unutrašnje politike, to je bolesno", govorio je Đinđić.

Dodik: Еkonomska situacija stabilna, Srpska i dalje raste

Dodik: Еkonomska situacija stabilna, Srpska i dalje raste

"Mi imamo ambasadore nekih zemalja koji se ponašaju kao da su šefovi stranaka u Srbiji. Kao da su izabrani na izborima, koji pozivaju ministre, koji pozivaju moj kabinet i čude se što ja neću da ih primim. Ja im kažem - 'zamislite da moj ambasador u vašoj zemlji pozove vašeg premijera da ga pita da sa njim ruča'. Ovaj bi mislio da je to neka šala. Skrivena kamera. Pa, mi smo isto tako zemlja kao što je vaša zemlja i nemojte misliti da vi možete da radite u našoj zemlji nešto što naš ambasador u vašoj zemlji ni slučajno ne bi mogao da radi", dodao je Đinđić tada.

Isticao je da mi sami moramo da zauzmemo stav da poštujemo druge, ali da prvenstveno da poštujemo sebe.

"Da ne dopustimo da se toliko sa strane miješaju u naše odnose. Jer, da mi to ne tražimo, ne bi oni to ni radili", naglašavao je Đinđić.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Kontekst

    Kontekst' donosi pregled i analizu najvažnijih događaja i procesa u regionu i svijetu, razgovore i tumačenja političara, stručnjaka za međunarodne odnose, politikologa, diplomata.

  • 21:00 Serija: Odmetnica (12+)

    Serija: Odmetnica (12+)

  • 21:45 Garavice, dokumentarni film (R) (12+)

    'Dokumentarni film 'Garavice' reditelja Dragana Radovića, u produkciji Fondacije 'Zaboravljeni korijeni'donosi priču o jednom od najvećih stratišta srpskog naroda tokom Drugog svjetskog rata.

  • 23:15 Dobro došli u Akapulko (16+)

    'Dobro došli u Akapulko' je američka akciona komedija iz 2019. godine u režiji Ivana Giljerma.