Loznica

Humanost na djelu: Mladi Luka zaradom od uslužnog košenja pomaže drugu Đorđu u liječenju

  • Izvor: Kurir
  • 25.08.2024. 16:27

Na mladima svijet ostaje, odavno je rečeno, a ako su oni poput Lozničanina Luke Krstića Krla, do nedavno srednjoškolca, onda nema brige.

Ovaj mladić koji je još od školskih dana počeo da zarađuje sam svoj dinar tako što po gradu i okolini kosi travu, šiša živu ogradu, orezuje voće ili cijepa drva, sada je odlučio da to čini u humanitarne svrhe.

Njegovom sugrađaninu, drugaru, sedamnaestogodišnjem Đorđu Jovanoviću iz Loznice obavljena je prošle godine transplantacija koštane srži, ali se nedavno bolest vratila i ponovo je u bolnici. Mada RFZO pokriva liječenje ima i drugih neophodnih troškova i Luka je odlučio da pomogne.

- Tačno je, od prekjuče do kraja mjeseca novac od svakog uslužnog košenja koje uradim biće uplaćen na račun za pomoć Đorđu. Nadam se da će poziva biti dosta i da ću uz pomoć nekoliko drugara koji će mi povremeno pomagati uspjeti da sakupim što veći iznos novca. Neće to bili milioni, ali želim da učinim onoliko koliko mogu. Nažalost, Đole ponovo mora da se bori protiv bolesti, ali vjerujem da će je opet pobijediti. Očekujem da moji sugrađani reaguju i da narednih dana bude što više posla – kaže za Kurir Luka koji ima ugovorenu kosidbu na 20 ari.

Njegov primjer slijede i drugi pa je na društvenim mrežama oglašeno pranje kola sa kojeg prohod ide za pomoć Đorđu, sličnu akciju pokrenuo je i jedan kozmetički salon, a očekuje se i da ostali nađu način da na slične načine pomognu ozdravljenu mladog sugrađanina. Đorđe se trenutno nalazi u Tiršovoj bolnici gdje bi trebalo da dobije dva bloka hemioterapije, onda i imuno terapiju kao dio prvog dijela liječenja, a potom bi uslijedila nova transplantacija koštane srži.

Lozničani su uvijek u sličnim situacijama pokazivali veliko srce pa se očekuje da tako bude i sada. Luka je stupio u akciju, što više košenja, to značajnija pomoć, a on se nada da će narednih dana posla biti "preko glave".

Pratite nas i putem Vibera