Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Srbije

Gujon: Protestno pismo turskoj TV zbog serije o Oriću

  • Izvor: Sportal
  • 06.09.2024. 17:30

Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Srbije Arno Gujon reagovao je danas protestnim pismom upućenim glavnom uredniku turske nacionalne televizije (TRT) zbog najave emitovanja serije o Naseru Oriću.

Gujon je u pismu TRT izrazio sumnju da je Naser Orić u ovoj seriji prikazan kao heroj, što se može zaključiti na osnovu sadržaja zvaničnog spota koji najavljuje taj program i objavljen je na digitalnim platformama, saopštila je Kancelarija.

- Nadamo se da to nije slučaj i da ova serija prikazuje i ratne zločine, koje su Orićeve snage počinile tokom građanskog rata u BiH.  Pošto postoje jasne indicije da to nije tako, uputio sam molbu glavnom uredniku da se otklone eventualni propusti, i proslijedio listu svih Naserovih zločina i žrtava tokom rata u BiH - rekao je on.

Gujon ističe da je bilo važno reagovati na sve potencijalne neistine koje su prikazane u seriji prije njenog emitovanja, kako bi se turskoj produkciji dalo dovoljno vremena da ispravi eventualne nedostatke u istorijskom narativu serije.

- To dugujemo porodicama svih Orićevih žrtava koje su stradale od njegovih paravojnih jedinica u ratu u BiH od 1992. do 1995. godine. Ne smijemo zaboraviti jedan od najkrvavijih masakara pod Orićevom komandom na istoku BiH, koji se dogodio na Badnje veče 1993. godine kada je ubijeno 49 civila u selu Kravica, nedaleko od Bratunca u Republici Srpskoj - kaže Gujon.

Kancelarija za javnu i kulturnu diplomatiju, kako Gujon zaključuje, pratiće i uvijek reagovati na pokušaje prekrajanja istorije i veličanja osvjedočenih ratnih zločinaca, kakav je Naser Orić.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: