Beograd

Godina dana od masakra u Ribnikaru

  • 03.05.2024. 19:10

Jecaji koji su parali bolnu tišinu, rijeka ljudi koja se, uprkos neumornoj kiši, slila ispred Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" da zapale svijeću, čvrsti zagrljaji i suze na licima – tako je izgledao "prostor tišine" pred školom. Muk je nakratko prekinula sirena koja se oglasila tačno kada je, prije godinu dana, dječak ubica ispalio smrtonosne hice u školske drugare i čuvara Dragana.

Želja porodica žrtava bila je da 3. maj, dan koji im je zauvijek promijenio živote, bude obilježen dostojanstveno. U ime roditelja govorili su članovi Multidisciplinarnog tima za uspostavljanje Memorijalnog centra.

- Takođe vas pozivam da potpišete peticiju da se 3. i 4. maj proglase danom sjećanja na žrtve svih masovnih ubistava koja je pokrenuta upravo zbog 3. i 4. maja. Zaista dva tužna dana u istoriji Srbije - kaže Jasmina Nikolić, član Multidisciplinarnog tima za uspostavljanje Memorijalnog centra.

Na ulazu u školu postavljena je prostorno - umjetnička instalacija – plavi stubovi sa imenima 10 žrtava. Podsjetnik na tragediju poslije koje više ništa nije isto. Pokreće se i dijalog o izgledu i namjeni budućeg memorijalnog centra. 

- Ja u nekom metafizičkom smislu vidim taj Memorijalni centar kao neki kabinet za kulturu sjećanja. Mjesto za odrastanje, ne samo djece već i društva - rekao je Bratislav Tošković, takođe član Multidisciplinarnog tima za uspostavljanje Memorijalnog centra.

U Tašmajdanskom parku postavljena je i zelena kutija, u koju će još sedam dana građani moći da ubace poruke koje će biti uvažene kada se bude govorilo o Memorijalnom centru. Na ekranu su se smjenjivale fotografije ubijenih. Godinu dana kasnije u vazduhu i dalje visi isto pitanje – zašto?

Zašto je jedan 13-godišnjak tog trećeg maja došao u školu i ubio Bojanu, Anu, Katarinu, Maru, Еmu, Sofiju, Andriju, Adrianu, Angelinu, i njihovog čika Dragana. Ko je podbacio i ko je odgovoran?  

- Mislim da treba da prevaziđemo tu podjelu, da ozbiljnije analiziramo gde u našem društvu postoje velike zakrivljenosti, koje ne bi smjele da postoje. Daću jedan primjer, ova količina nasilja u medijima, u javnom životu sasvim sigurno da možemo mnogo bolje od toga. Ali sada nam je pitanje kako mi da to riješimo svi zajedno - ističe Aleksandar Baucal, 

Počast žrtvama masovne pucnjave u školi “Vladislav Ribnikar” odali su i brojni funkcioneri, uključujući i predsjednika Srbije, pojedine ministre i narodne poslanike.

Pratite nas i putem Vibera