U 89 gradova i opština

Glasanje na izborima u Srbiji protiče mirno i bez problema

  • Izvor: Agencije
  • 02.06.2024. 11:41

U Srbiji se održavaju lokalni izbori u 89 gradova i opština, među kojima je i Beograd, u kom se ponavljaju decembarski izbori. Sva biračka mjesta su na vrijeme otvorena i građani će moći glasati do 20 časova.

U Beogradu je do 11 sati glasalo 14,3 odsto birača, u Novom Sadu 18,2, a u Nišu 12,9 odsto, saopštili su CeSID/Ipsos prve procene izlaznosti.

Nisu zabilježene veće nepravilnosti, a prema podacima CЕSIDA izlaznost na izborima do 9 časova u Beogradu je 5,8 odsto.

U Beogradu, kao i u cijeloj Srbiji biračka mjesta otvorila su se na vrijeme, u 7 časova. Pravo glasa u Beogradu ima milion i 602 hiljade birača. Mnogi Beograđeni iskoristili su rane jutarnje sate za odlazak na glasanje kako bi ispunili građansku dužnost.

Iz Gradske izborne komisije ističu da glasanje protiče mirno i bez problema na brojnim biralištima u najvećem gradu Srbije.

- Jutros su sva biračka mjesta u skladu sa zakonom otvorena na vrijeme u 7.00 časova. Svih 1.265 biračkih mjesta funkcionišu bez ikakvih problema i konflikata - izjavio je predsjednik Gradske izborne komisije Zoran Lukić.

Premijer Srbije Miloš Vučević jutros je glasao na svom biračkom mjestu u Novom Sadu, dok je predsjednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić svoju građansku dužnost obavila u centru Beograda.

- Uvijek su izbori dobra prilika da se ocijeni nečiji rad i da se narod opredijeli da li su oni koji su bili na vlasti radili dobro, ili je vrijeme za druge. Bitno je da sve prođe u najboljem redu i bez dizanja tenzija - rekao je Vučević.

- Nadam se da će današnji dan proći u miru i dostojanstveno. I pozivam sve da kakvi god bili rezultati, da se prihvate, da bi se formirale institucije u lokalu - poručila je Brnabićeva.

Na izborima za 110 odbornika Skupštine glavnog grada nadmeće se 14 lista. I u drugim gradovima podnesen je dvocifreni broj izbornih lista. Regularnost glasanja prati više od 1.500 domaćih posmatrača i 156 stranih.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: