Jerusalim

"Džeruzalem post": Njemačka se nije pokajala zbog zločina nad Srbima

  • 18.08.2024. 20:04

Izraelski istoričar i direktor Centra "Simon Vizental" Еfraim Zurof i počasni konzul Srbije u Ber Ševi Aleksandar Nikolić istakli su u autorskom tekstu za "Džeruzalem post" da je, kada je riječ o rezoluciji o Srebrenici, koju je u maju usvojila Generalna skupština UN, a koju nije podržala većina članica, jedan od aspekata koji izaziva najviše ogorčenja činjenica da je predlagač i jedan od sponzora rezolucije Njemačka.

Zurof i Nikolić navode da malo ljudi izvan bivše Jugoslavije zna za surovost nacističkih zločina nad Srbima u Drugom svjetskom ratu i da je brutalnost nacista bila očigledna od prvog dana invazije na Jugoslaviju u aprilu 1941. godine, kada je bombardovan Beograd i kada je izgorjela Narodna biblioteka sa dragocjenom zbirkom knjiga od kojih su neke datirale iz 12. vijeka.

Nakon toga su na teritorijama pod njemačkom okupacijom izgrađeni koncentracioni logori gdje su hiljade nedužnih Srba stradale, a uslijedile su i masovne odmazde prema civilnom stanovništvu koje su bile mnogo drastičnije od onih u drugim okupiranim zemljama, pišu Zurof i Nikolić.

Mazalica: Crnadak koristi istu propagandu kao američka Ambasada

Mazalica: Crnadak koristi istu propagandu kao američka Ambasada

Ističu da su u nekim slučajevima egzekucije vršene i nad djecom i da je za jednog njemačkog vojnika ubijano po 100 civila, a za ranjenog 50, kao i da se na najmračniji primjer egzekucija dogodio u Kragujevcu 1941., kada su strijeljani učenici.

U tekstu se naglašava da su saveznici nacističke Njemačke, od kojih su najozloglašeniji bili ustaše, u anektiranim dijelovima Jugoslavije takođe činili užasne zločine nad srpskim civilima.

Zurof i Nikolić ukazuju da su hrvatske ustaše pokrenule genocidnu kampanju nad Srbima, tokom koje su Srbi masovno klani u selima i logorima širom Nezavisne Države Hrvatske i da je čak njemački vojni izaslanik u Zagrebu, Еdmund Glaize fon Horstenau, kritikovao užasne ustaške zločine.

Nacistička Njemačka snosila je potpunu odgovornost za ta zlodjela, jer ne samo da je stvorila preduslove za njih, već je i formirala Nezavisnu državu Hrvatsku (NDH), ističe se u tekstu.

Novi apokaliptični snimci nevremena u Austriji: Bujice nose sve

Novi apokaliptični snimci nevremena u Austriji: Bujice nose sve

Autori navode da je šef spoljnopolitičkog komiteta njemačkog Bundestaga, Mihael Rot, negativne reakcije Beograda na donošenje rezolucije o Srebrenici nazvao "sramnim i razočaravajućim" i ocijenio da je predlaganje slične rezolucije o Jasenovcu "pokušaj odvraćanja pažnje" i da "poenta nije u tome da neki upiru prstom u druge".

""Iako je jasno šta je Rot htio da kaže, potpuno odsustvo elementarnog izražavanja žaljenja i kajanja je neprihvatljivo, naglašava se u tekstu.

Zurof i Nikolić ukazuju da je riječ o odsustvu bilo kakvog obzira prema sudbini žrtava od Njemačke, koja, kako se ističe, snosi punu odgovornost i za Jasenovac.

"Do danas, međutim, na Balkanu ne postoji osjećaj da je Njemačka ikada izrazila kajanje ili žaljenje zbog zločina počinjenih nad Srbima", ističu Zurof i Nikolić u tekstu i ocenjuju odaju da se Njemačka, umjesto toga, iz političkih razloga često stavljala na stranu onih koji su djelovali na štetu Srbije.

Zurof i Nikolić dodaju da je Njemačka svakako jedna od centralnih zemalja ЕU, da je među najznačajnijim investitorima i spoljnotrgovinskim partnerima Srbije i da bi upravo zbog toga bilo sasvim prirodno očekivati izražavanje istorijske odgovornosti prema srpskom narodu i pijeteta prema njegovim žrtvama, piše RT Balkan.

Pratite nas i putem Vibera