Marko Đurić

''Dvije ambasade Srbije u velikim evropskim prijestonicama dobile prijetnje''

  • Izvor: RTS
  • 20.08.2024. 10:26

Ambasade Srbije su u dvije velike evropske prijestonice u prethodna 24 sata dobile prijetnje da će biti meta terorističkih napada, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić i naveo da po preliminarnim informacijama te prijetnje dolaze iz ekstremnih separatističkih krugova dijela dijaspore sa KiM, odnosno od lica albanske nacionalnosti.

"U saradnji sa drugim evropskim bezbjednosnim organima se radi na tome da se ove prijetnje preduprede i otklone, ali ovo napominjem zbog toga što neko iz Prištine već godinama sistematski radi na stvaranju klime u kojoj je napad na sve što je srpsko prihvatljivo", rekao je on za TV Pink.

Dodao je da ne želi da iznosi detalje bez konsultacije sa bezbjednosnim organima, jer, kako je rekao, ne želi da pogoršava poziciju, ali da može da kaže da su jutros povišene mjere bezbjednosti u dijelu diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije u Еvropi.

"Identifikovan je najmanje jedan počinilac ovih prijetnji. Samo, znate kako oni to rade, to je rukopis koji je već viđen, osamdesetih i devedesetih godina. Oni izaberu lice koje, na primjer, ima istoriju mentalnih problema, onda njega isture da bi to lice izbjeglo pravnu odgovornost i ruku zakona, a u pozadini toga se često kriju organizovane grupe koje djeluju sa političkom motivacijom", istakao je Đurić.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Revolucija 1917 (R)

    ''Revolucija 1917 (R)