Dragomir Anđelković

Direktno utiranje puta za stvaranje "velike Albanije"

  • 03.01.2019. 09:29

Politički analitičar Dragomir Anđelković poručio je da izjave najviših zvaničnika samoproglašenog Kosova i Albanije da granice između njih ne postoje, te da će ubrzo biti obrisane i granice sa Makedonijom, Crnom Gorom i Grčkom zahtijeva ne samo reagovanje EU, već i svih članova Savjeta bezbjednosti UN.

Anđelković je naglasio da to znači grubo kršenje Rezolucije 1244 i direktno utiranje puta za stvaranje "velike Albanije" i da je jednako opasno kao i pokušaj stvaranja "vojske Kosova". 

"Od 1999. godine, kada je izvršena agresija na Srbiju, pa do danas uz svu našu priču o prijateljstvu sa Zapadom nigdje nismo odmakli. I dalje se protiv nas vrši mirnodopska agresija od Albanaca i njihovih mentora", rekao je Anđelković za "Večernje novosti". 

On je poručio da Srbija mora tome da se suprotstavi i da, makar na sjeveru Kosmeta, što brže može uspostavlja svoje institucije i pomaže srpskom narodu da se organizuje za odbranu, da i ti dijelovi ne bi sutra potpali pod vlast "velike Albanije". 

Bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović ocijenio je da su nove provokacije Albanaca dokaz da su Priština i Tirana dali prioritet velikoalbanskom projektu nad članstvom u EU. 

"Oni su se očigledno potpuno okrenuli SAD i Velikoj Britaniji, najvećim promoterima njihove nezavisnosti. Shvatili su da je Unija u krizi kojoj se ne nazire kraj", zaključio je Jovanović.